Güney Kıbrıs ile Mısır arasında çok yakında karşılıklı anlayış memorandumu ve enerji, denizcilik, turizm ve hava taşımacılığı konularında 5 anlaşma imzalanması beklendiği haber verildi.

Haravgi “Mısır’la Boru Hattı İçin Karşılıklı Anlayış” başlığıyla manşete çektiği haberinde, özellikle karşılıklı anlayış memorandumunun “sınır ötesi işbirliği” ile ilgili olacağını ve hukuki çerçeveyi belirleyerek 12’nci parselden doğal gazı Mısır’daki terminallere taşıyacak boru hattının kurulmasına yeşil ışık yakacağını yazdı.

Gazeteye göre ilgili taraflar (Noble ve Rum-Mısır devlet şirketleri) ile doğal gazın taşınmasıyla ilgili diyalog ileri aşamada bulunuyor. Diyalog tamamlandığı anda, 20-30 yıllık süreyi kapsayacak bir anlaşma imzalanacak. Bu bağlamda doğal gazın Mısır’a en muhtemel taşınma yönteminin boru hattı olduğu, ilgili anlaşmanın imzalanmasından önce de iki tarafın bakanları ile teknik heyetleri arasında karşılıklı ziyaretler yapılacağı vurgulandı.

ENERJİ, EKONOMİ, HAVA TAŞIMACILIĞI VE SAVUNMAYLA İLGİLİ ÖNEMLİ ANLAŞMALAR

Fileleftheros ise Güney Kıbrıs ile Mısır arasında dün yapılan ikili görüşmelerde enerji, ekonomi, hava taşımacılığı ve savunmayla ilgili önemli ikili anlaşmalar yapıldığını, Güney Kıbrıs’ın Mısır’a doğal gaz satacak olması dışında iki ülke arasındaki deniz bölgesine boru hattı da döşeneceğini yazdı.

Gazete “İkili Önemli Anlaşmalar Yapıldı... Doğal Gaz Boru Hattı Konusunda Kıbrıs-Mısır İşbirliği... Mısır’daki Kalkınma Çalışmalarında Yunan-Kıbrıs Varlığı” başlıklı haberinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fatah El Sisi’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile görüşmesinde ülkesinin, Güney Kıbrıs’tan doğal gaz satın alma arzusu üzerinde durduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki doğal gaz satışıyla ilgili görüşmelerin ileri aşamada bulunduğu, çok yakında tamamlanmasının beklendiği kaydedilen haberde her iki liderin de enerji alanında işbirliğini ileri götürme iradesini yinelediği kaydedildi.
 
Habere göre Güney Kıbrıs ile Mısır arasında savunma konulu diyalog da yürütülüyor ve tamamlandığında ilke anlaşması imzalanacak. İki ülke arasındaki savunma işbirliğine büyük önem veriliyor. 

RUM VE YUNAN ŞİRKETLER, MISIR EKONOMİSİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI ÇABALARINA KATILACAK

Ekonomik alanda da Rum şirketlerin El Sisi’nin Mısır ekonomisini yeniden inşa etme çabasına katılacağı, bu çerçeveye iki ülke arasında hava ve deniz taşımacılığı ile turizm işbirliğinin de girdiği belirtilirken Rum tarafında yaşayan ve çalışan Mısırlılar konusunda da anlaşma ileri götürülmekte olduğu kaydedildi. 

İkili görüşmeler kapsamında Yunanistan ve Mısır arasında önemli işbirliği konuları görüşüldü ve karara bağlandı. Yunanistan, Mısır teknik komiteleriyle ekonomi ve ticaret konularını görüşmeye başlamak üzere teknik komiteler kuracak. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, gerek şahsının, gerekse Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Rum ve Yunan şirketlerinin Mısır’ın ekonomik yeniden yapılandırılması çalışmalarına katılmasına ilgi gösterdiğini söyledi.

Çipras ve El Sisi -ve iki ülke heyetlerinin- Rum Başkanlık Sarayı’nda gerçekleşen dünkü ikili görüşmelerinde enerji, taşımacılık, denizcilik ve turizm alanlarındaki çalışmaları ve işbirliği konularını ele aldı.

Politis, “Kıbrıs ile Mısır Arasındaki Stratejik İlişki Sağlamlaşıyor” başlıklı haberinde, Abdel Fatah El Sisi’nin Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden ilk Mısırlı lider olduğuna dikkat çekti.

SİSİ İÇİN KORUMA ORDUSU SEFERBER EDİLDİ, TRAFİK FELÇ OLDU

Gazete dün sabah Güney Kıbrıs’a giden ve Rum Başkanlık Sarayı’nda askeri törenle karşılanan El Sisi’nin Saray bahçesindeki III. Makarios heykeline çelenk koyduğunu yazdı.

El Sisi için 500 polisin görevlendirildiği sıkı güvenlik önlemleri alındığına dikkat çekilen haberde, Larnaka’dan Lefkoşa’nın Rum kesimine ve Rum Başkanlık Sarayı’na ulaşana kadar, El Sisi konvoyuna polis helikopterlerinin de eşlik ettiği belirtildi. El Sisi için uygulanan sıkı güvenlik tedbirleri nedeniyle Lefkoşa’nın Rum kesiminde zaman zaman trafiğin felç olduğu da kaydedildi.

Gazete El Sisi’nin, Anastasiadis’le ikili görüşmesi sırasında, 8 Kasım’da Kahire zirvesi sırasında imzaladıkları; Afrodit yatağından Mısır’daki terminallere doğal gaz satışıyla ilgili karşılıklı anlayış memorandumu kapsamındaki Güney Kıbrıs-Mısır enerji işbirliği konusunu gündeme getirdiğini yazdı.