Fileleftheros gazetesi “Yeni Tur Ruhsat İhalesi İçin Baskı” başlıklı haberinde, İtalyan ENI şirketi tarafından Mısır MEB’indeki “Zohr” yatağında başarılı bir sondaj gerçekleştirilmesi dolayısıyla, bu baskıların, özellikle sözde “MEB’in” dış bölgesinde ve Mısır, İsrail aynı zamanda Lübnan MEB’leriyle komşu olan parsellerle ilgili olduğunu kaydetti.

“Elindeki bilgilere” dayanarak, Rum hükümetinin konuyu incelemekte olduğunu ve (şirketlere) araştırma hakları devredilmesi konusuna olumlu bakmakta olduğunu yazan gazete, Güney Kıbrıs MEB’i içerisinde bulunan 13 parselden 8’i ile 12’inci parselin bir kısmının ruhsatlandırılmamış olduğunu anımsattı.

Gazete, iç sayfalardan geniş yer verdiği ve elindeki bilgilere dayandırdığı haberinde, “uluslararası siyaset sahnesinde yeri olan devletlerden gelen büyük şirketlerin, Türkiye’nin hak itirazları ortaya koyduğu ve Rum Yönetimi’nin ilgili bütün faaliyetlerini savaş gemileriyle taciz ettiği bölgelerde parseller talep etmeye kararlı olduğunu” da öne sürdü.

Şirketlerin ilgisinin, bu konuda kararlar alması için, Rum hükümetine yönelik baskıya dönüştüğünü yazan gazete, kararlar alınması için ortada zaman faktörü bulunduğunu da ifade etti.

Gazete, zaman faktörünün özellikle üç sebep yüzünden kritik bir mesele olduğunu; birincisinin Zohr yatağının keşfedilmesinin meydana getirdiği uygun koşullardan faydalanılması, ikincisinin bölgedeki enerji sektöründe yaşanan gelişmeler, üçüncüsünün ise Kıbrıs sorununda yaşanan gelişmeler ve hidrokarbonlarla ilgili araştırma-işletme hakları devredilmesine ilişkin yeni sürecin etkisinin değerlendirilmesi olduğunu ifade etti.

Buna paralel olarak, enerji konularıyla ilgili gelişmelerin formüle edilmesini etkileyecek olan önemli bir unsurun ise Noble ile İngiliz BG arasındaki anlaşmanın tamamlanması olduğunu kaydeden gazete, yalnızca Afrodit yatağının değil başka şeylerin de kaderini belirleyecek olan anlaşmanın, en geç bugün tamamlanmasının beklendiğini aktardı.

“BÖLGEDEKİ DEĞİŞKEN ENERJİ BULMACASI”

Mısır’ın MEB’inde “Zohr” isimli yatağın keşfedilmesinin, yalnızca Mısır’da değil bütün bölgedeki enerji planlamasını, gerek hükümetler gerek şirketler düzeyinde değiştirdiğini kaydeden gazete, 26 ayda 20 sondaj yapılacağını ve birinci sondajın geçen hafta ENI şirketi tarafından yapıldığını; bunun ise Zohr yatağına odaklanıldığını gösterdiğini belirtti.

“Bulmacanın” büyük parçalarından birinin, İsrail ve İsrail’in Leviathan yatağının işletilmesi olduğunu da kaydeden gazete, Leviathan’la ilgili kararlar alınmasının önemli olduğunu, çünkü Mısır’a ihracat yapılmasıyla ilgili ortada bir niyet anlaşması olduğu gibi, Türkiye’ye de ihracat yapılmasına ilişkin ortada bir ilgi olduğunu belirtti.

Gazete, buna paralel olarak, İsrail’in Noble-Delek şirketleriyle yakın bir zamanda bu yatağın işletilmesi konusunda anlaşması durumunda, işbirliklerinin incelenmesinin ve özellikle de “Afrodit” ve “Leviathan” yataklarından Mısır’a ortak boru hattı olasılığının ortaya konulacağını ifade etti.

Gazete, Mısır’dan Lübnan’a kadar olan gelişmelerin, enerjideki görüntüyü etkilemekte olduğunu ekledi.