Rum Yönetimi’nin, Brüksel’deki Avrupa Konseyi Zirvesi’nden, Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle Türkiye’nin kınanacağı bir karar çıkarma ve 26 Mart’ta Varna’da yapılacak Türkiye-AB Zirvesi’ne taşımak hedefli girişimlerini sürdürüyor.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yarın Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile Türkiye’ye karşı “güçlü telkinler” yer almasını garantilemek maksadıyla görüşeceği haber verildi. 

Fileleftheros, konuya ilişkin Brüksel çıkışlı haberinde “Türkiye, AB’nin Merceği Altında… Amaç, Zirve Sonunda Kıbrıs MEB’indeki Gelişmelerin İzlenmesi… Hristodulidis’ten Ankara’nın ‘Kınanması’ İçin Müdahale.. Anastasiadis-Donald Tusk Yüz Yüze Görüşecek” başlık ve spotlarını kullandı.

“Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin izlenmesi” konusunun ilk kez AB’nin merceği altına konulmaya çalışıldığına dikkat çeken gazete, Rum Yönetimi’nin Brüksel’deki zirveden bu yönde bir karar çıkartmaya çalıştığını kaydetti.
Habere göre, Brüksel’de bulunan Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis dünkü Genel İşler Konseyi toplantısında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yeni bir meydan okumada bulunması ihtimaline karşı konuyu çok yakından takip edeceklerine dair Avrupa Konseyi’nin en üst düzeyinde taahhütte bulunmalarını istedi.

Hristodulidis’in ayrıca gerek ikili temaslarında, gerekse Genel İşler Konseyi’nde, Türkiye’nin “kınanmasına” dair net bir ifadenin zirve kararlarına eklenmesini talep etti. 

Gazete, şekillendirme aşamasında bulunan zirve sonuç metninde şu unsurların yer almasının beklendiğini yazdı: 

“Üye devletlerin Rum Yönetimi’ne destek beyanı, Türkiye’ye ‘yasadışı eylemlerini’ derhal sonlandırma çağrısı, Rum Yönetimi’nin MEB’indeki egemenlik hakları ile kara sularındaki egemenliğinin hatırlatılması, 21 Eylül 2005 ortak beyanına atıf yapılarak Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki tavrının aday ülke yükümlülüklerine ters olduğunun vurgulanması.”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yarın zirve öncesinde Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk ile görüşmesinin beklendiğine işaret eden gazete, Anastasiadis’in “Türkiye’ye yönelik güçlü telkinleri sağlamlaştırmak ve Brüksel Zirvesi’nden çıkacak kararların Varna Zirvesi’nde Tusk tarafından TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilecek görüşler için pusula olmasını” sağlamaya çalışacağını yazdı.

“BİZE VARNA ZİRVESİNİ İPTAL ETTİRMEYİ BAŞARDIK DEMİŞTİ”

Aynı gazete “Andros Saldırı Hattında… ‘Başkan, Siyasi Parti Başkanları Toplantısında Bize Varna Zirvesini İptal Ettirmeyi Başardık Demişti” başlıklı haberinde ise, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Kıbrıs sorunu çözüm müzakerelerinin yeniden başlaması ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri konularında Anastasiadis ve hükümetine sert eleştirilerini sürdürdüğüne dikkat çekti.

RİK’in bir programında AKEL’in uyguladığı sert muhalefetle ilgili soruya karşılık “müzakere etmemiz gerekirdi” diyen Kiprianu, “Nikos Anastasiadis’e biz omuz verdik. Mustafa Akıncı, Nikos Anastasiadis’in çevresinden iki devlet mesajları aldıklarını söyledi” ifadesini kullandı. 

AKEL’in Anastasiadis hükümetiyle anlaşmazlığına değinirken ise “biz, gerilimin düşürülmesi gerektiğine inanıyoruz, tırmandırılmasına değil”  diyen Kiprianu, “Anastasiadis, Siyasi Parti Başkanları toplantısında bize Varna Zirvesi’ni iptal ettirmeye çalışacağını söyledi. Hükümeti de Tusk’un açıklamaları için bayram yaptı” ifadesini kullandı. 

BRÜKSEL ZİRVESİ’NDE AŞILMASI GEREKEN RUM-YUNAN ENGELİ

Alithia “Brüksel’de Her Şey Belirlenecek…. Lefkoşa ve Atina Varna Toplantısına Mühürlerini Vuruyor” başlıklı haberinde, her şey, Varna zirvesinin yapılacağını gösteriyor olsa da Brüksel’in ve organizatör ülke Bulgaristan’ın temkinli kaldığını ve Varna Zirvesi’nin kesin olduğunu söylemekten kaçındığını yazdı.

Haberde, Brüksel ve Bulgaristan’ın, “Türkiye’nin önce yarın ve 23 Mart’ta Brüksel’de gerçekleşecek Avrupa Konseyi engelini, özellikle de Güney Kıbrıs ile Yunanistan başta olmak üzere çeşitli ülkelerin Doğu Akdeniz ve Ege’deki faaliyetleri ile diğer adaylık yükümlülükleri konusunda gündeme getirmesi beklenen itirazları aşması gerektiğini” bildiği öne sürüldü.

Gazete bu durumun, Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye açık ve net mesajlar vermesi ve meselenin AB liderliği tarafından Varna Zirvesi’nde Erdoğan’ın önüne konulacağını garantilenmesi halinde değişebileceğini yazdı.

Gazete, Bulgaristan Başbakan Vekili, Dışişleri Bakanı Ekaterna Zaharieva’nın Genel İşler Konseyi toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, Varna zirvesi hazırlıklarının devam ettiği ve şu anda iptalini planlamadıklarını belirtmekle birlikte, şu ifadeleri ile her şeyin yarınki zirvede netleşeceğini ima ettiğini savundu:

“Yunan ve Kıbrıslı meslektaşlarımız Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısında Türkiye’nin MEB’deki sondaj çalışmalarında çıkardığı bütün zorluklar ve iki Yunan asker konusundaki gerginlikler hakkında bilgi verecek ancak bunun görüşmenin ertelenmesi sonucunu doğurmayacağına inanıyorum.”