Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Samaras ve Mısır Devlet Başkanı El Sisi’nin Kahire’de gerçekleştireceği zirve toplantısının hazırlıkları çerçevesinde Rum, Yunan ve Mısır Dışişleri Bakanları Kasulidis, Venizelos ve Shoukry’nin bugün ve yarın Güney Kıbrıs’ta görüşeceği bildirildi. Rum gazetelerinin Kahire zirvesi için birbirinden farklı tarihler verdiği dikkat çekti.

Alithia “Dışişleri Bakanları İstişareleri Bugün ve Yarın... Kasulidis, Venizelos ve Shoukry, 8 Kasım’da Kahire’de Yapılacak Kıbrıs, Yunanistan,  Mısır Zirvesinin Hazırlıklarını Yapacak” başlıklı haberinde Kahire zirvesinde esasen, adı geçen üç ülkenin enerji alanındaki işbirliği konusunun ele alınacağını, Güney Kıbrıs’ın Mısır’a doğal gaz satması ihtimalinin de inceleneceğini yazdı.

Gazeteye göre Rum tarafındaki Dışişleri Bakanları toplantısında diğer şeyler yanında bir sektörler demetinde (grubunda) işbirliği ele alınacak, güvenlik ve turizm alanlarındaki işbirliğinin daha da genişletilmesi olanakları masaya yatırılacak. Doğu Akdeniz bölgesindeki istikrar güvenlik şartlarının korunması da ele alınacak, bölgesel ve uluslararası ortak ilgi konuları irdelenecek.

Gazete Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Yunan ve Mısırlı mevkidaşları onuruna yemek vereceğini, üç bakanın yarınki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı da düzenleyeceğini yazdı. Dışişleri bakanlarının kendi aralarında ikili görüşmeler de yapacaklarına dikkat çeken gazete Venizelos ve Shoukry’nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le de görüşeceğini haberine ekledi.

Aynı gazete Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya dayanarak, 8 Kasım’daki Kahire zirvesi öncesinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmek ve aralarındaki koordinasyonu sağlamak üzere Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’ın 7 Kasım’da Güney Kıbrıs’ta olacağını da bildirdi.

Simerini haberi “Üçlü Cephe Kuruyorlar... Mısır Dışişleri Bakanı Kıbrıs’ta... Yunanistan’la Üçlü Görüşme... Kıbrıs-Yunanistan-Mısır İşbirliklerini Pekiştirmek İçin Bir Adım Daha Atıyor” başlığıyla aktardı.

Gazete Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Mısırlı mevkidaşı Sameh Shoukry’nin bu sabah, iki ülke heyetlerinin de katılımıyla genişletilmiş görüşme yapacağını, bu görüşmenin, gerek Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos’un da katılımıyla yarın yapılacak üçlü Dışişleri bakanları görüşmesine gerekse Kahire’de düzenlenecek Anastasiadis-Samaras-El Sisi zirvesine hazırlık niteliğinde olacağını yazdı.

Kahire zirvesinin tarihini 7 Kasım olarak veren gazeteye göre gerek bugünkü Kasulidis-Shoukry görüşmesinde gerek yarın Venizelos’un da katılımıyla gerçekleşecek üçlü görüşmede, Doğu Akdeniz’deki jeopolitik ve enerji gelişmelerini mümkün olduğu ölçüde belirleyecek bir cephe oluşturulmaya çalışılacağını yazdı.

Gazeteye göre üç bakanın önünde enerjideki gelişmeler, doğal gazın değerlendirilmesi çabaları ve Yunanistan’ın da aynı istikamete ilerleme niyetiyle ilgili somut bir gündem bulunuyor. Yarınki görüşmenin, Dışişleri Bakanlarının BM Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde Yunanistan’ın BM daimi temsilciliğinde gerçekleştirdikleri toplantının devamı niteliğinde olduğu da kaydedildi.

Gazete Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’in Anastasiadis, Samaras ve Sisi’nin Kahire’de gerçekleşecek görüşmesini, bazı sonuçlar çıkması beklenen çok önemli bir görüşme diye nitelediğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis Rum-Yunan-Mısır üçlü diyaloğunun, başka komşu devletlerin de katılımıyla genişleme ihtimali bulunduğunu da söyledi.

Fileleftheros habere “Perspektiflerle Üçlü Görüşme... Bugün ve Yarın Kıbrıs, Yunanistan, Kıbrıs Dışişleri Bakanları İşbirliğinin Derinleştirilmesini Görüşüyor... Gündemde Birçok Konu Var” başlığını attı.

Gazete Kahire zirvesinin tarihini 9 Kasım olarak verirken Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry’nin Güney Kıbrıs’a bugün, Londra dönüşünde gelmesinin beklendiğini kaydetti.