Rumların, 2016 yılında Kıbrıs sorununa çözüm bulunacağına inanmadıkları bildirildi.

Güney Kıbrıs’taki “Lefkoşa Üniversitesi/IMR” tarafından, Simerini gazetesi hesabına gerçekleştirilen ankete göre, Rumların yalnızca yüzde 6’sı bu yıl çözüm olacağına inanıyor. Ankete katılanlar, kendilerine yöneltilen “2016’da Kıbrıs sorununa çözüm bulunacağına inanıyor musunuz” sorusuna yüzde 25 oranında “kesinlikle hayır”, yüzde 40 oranında “muhtemelen hayır”, yüzde 25 oranında ise “muhtemelen evet” yanıtını verdi.

Ankete göre Rumların büyük bir çoğunluğu, iki toplumun liderlerinin, kurumların ve siyasilerin icraatları konusunda hiç memnun olmadığı gibi, gelecek yıl için de düşük beklentiler içinde olduklarını belirttiler.
Katılımcıların yüzde 35’i, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın 2015’teki icraatlarından “çok hoşnutsuz” olduklarını belirtti. Yüzde 26’sı, bu seçeneğe “oldukça hoşnutsuz”, yüzde 22’si “ne hoşnutsuz, ne memnun”, yüzde 4’ü “oldukça memnun”, yüzde 6’sı da “çok memnun” yanıtını verdi.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in icraatlarından memnuniyet oranı, Akıncı’da olduğu gibi yüzde 6 ile sınırlı kaldı. Ankete katılanların yüzde 15’i, Anastasiadis’in icraatlarından “oldukça memnun”, yüzde 30’u “ne hoşnutsuz ne memnun”, yüzde 27’si “oldukça hoşnutsuz”, yüzde 21’i de “çok hoşnutsuz” yanıtını verdi.

Anastasiadis ile Akıncı’nın 2016 yılındaki icraatlar konusundaki beklentilerle ilgili olarak ise, Rumların Akıncı’nın icraatları konusunda daha iyimser oldukları gözlemlendi. Katılımcıların yüzde 25’i Akıncı’nın icraatları konusunda, yüzde 21’i de Anastasiadis’in icraatları konusunda iyimserlik belirtti. Eide’nin icraatlarıyla ilgili olarak ise yüzde 28 oranında iyimserlik belirtildi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide de, icraatları bakımından Rumların gözünde  “sınıfta kaldı”. Katılımcıların yüzde 37’si, Eide’den hiç memnun değilken, Eide’den memnun olanların oranı yalnızca yüzde 9.

Rum Hükümeti ile Meclis’in icraatlarından da memnun olmayan Rumlar, 2016 için yüzde 36 oranında sağlık, yüzde 18 oranında Kıbrıs sorununa çözüm bulunması, yüzde 11 oranında işsizliğin azalması, yüzde 9 oranında iş hedeflerinin yerine gelmesi, yüzde 8 oranında dünyada barışın sağlanması, yüzde 7 oranında ekonominin iyileşmesi, yüzde 6 oranında ailevi hedeflerin yerine getirilmesi, yüzde 5 oranında da bireysel konularda başarı diledi.

Ekonomi konusunda ise katılımcıların yüzde 16’sı, 2016 yılında herhangi bir düzelme beklemediklerini belirtti. Yüzde 10’luk kesim ekonominin düzeleceğine inandığını belirtirken, yüzde 74’lük kesim bu konuda kararsız olduğu görüşünü beyan ediyor.