Kıbrıslı Rumların yüzde 73’ünün, Güney Kıbrıs’ın Rusya’ya askeri kolaylıklar tanımasını istediği haber verildi.

Simerini gazetesi “Kıbrıslıların Yüzde 73’ü Rusya’ya Askeri Kolaylıklar Tanınmasını İstiyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rumların yüzde 53’ünün de Rum Yönetimi ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzeyinin artırılmasını istediği, çünkü Rusya’yla daha yakın bir ilişkiye sahip olmayı istemeleri gerektiğini düşündüklerini kaydetti.

Gazete, 16–17 Aralık tarihlerinde, 500 kişinin katılımıyla “IMR/Lefkoşa Üniversitesi” tarafından gerçekleştirilen anketin önemli bir bulgusunun ise, 5 Rum’dan 3’ünün, Rusya’nın adada askeri varlığı olması halinde, kendileri daha fazla güvende hissedecek olmaları olduğunu aktardı.

Bölgedeki gerilimin tırmanmasına rağmen, Rumların bundan büyük ölçüde etkilenmediklerini yazan gazete, 10 Rum’dan 6’sının güvenlik hissiyatlarının aynı olduğunu; 5 Rum’dan 2’sinin ise bunun azaldığını hissettiğini dile getirdiklerini iletti.

Kıbrıslı Rumların, Moskova ile Ankara arasında sıcak bir olay yaşanması olasılığına dair görüşlerinin ise çeşitlilik gösterdiğini aktaran gazete, Rumların yüzde 28’inin bunun çok muhtemel bir senaryo olduğunu düşündüğünü, yüzde 29’unun ise bunun oldukça mümkün olduğunu düşündüğünü yazdı.

Gazete, bu araştırmaya dayanarak, Rumların, Güney Kıbrıs’ın Rusya’ya ne çeşit askeri kolaylıklar tanımasını isterdiniz şeklindeki bir soruya karşılık ise kısaca şu yanıtları verdiklerini aktardı;

“Rumlar, Rusya’ya çeşitli aşamalarda kolaylıklar sağlanmasına açıktır. Yüzde 37’si, Rusya’ya askeri üs vermemizi istediklerini söylüyor. Yüzde 36’sı insani yardım sağlanması, yüzde 35’i de Ruslara liman ve havalimanlarının kullanım haklarının verilmesini istiyor. Yüzde 23’lük bir kısım Rusya’ya ikmal olanakları verilmesini isterken, nüfus tahliyesinden yana olan kısım ise yüzde 12’dir. Rumların yüzde 3’ü de Moskova’ya istediği bütün kolaylıkların tanınması gerektiğine inanıyor.”

Rumların Moskova’ya askeri kolaylıklar vermeye hazır olmalarının, kendilerini güvende hissetmeleriyle alakalı olduğunu da kaydeden gazete, Rumların yüzde 66’sının, Rusya’nın adada askeri varlığı olması halinde kendilerini daha güvende hissedeceklerini söylediklerini iletti.

Rumların yüzde 34’ünün ise buna karşı olduğunu yazan gazete, öte yandan yüzde 42’lik bir kısmın da ABD ve Rusya ile eşit derecede yakın bir ilişkiye sahip olmaları gerektiğini düşündüğünü kaydetti.

Rumların yüzde 72’sinin, Rusya’nın, savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesine tepkisinin hafif ve makul, sıcak bir olaya karışmamasının ise doğru olduğunu düşündüğünü belirten gazete, Rumların yüzde 81’inin ise (10 Rum’dan 8’i), Rus şirketlerinin tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB’ine müdahil olmalarının, Rum Yönetiminin menfaatine olacağına inandığını ekledi.