AB’nin enerji sorununu iç kaynaklardan sağlaması ve egemenlik haklarına ilişkin gündeme gelen iki ifadenin AB Zirve Toplantısı Sonuç Bildirgesi’ne eklendiği, Rum hükümetinin bundan memnun kaldığı bildirildi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, “AB’nin enerji güvenliğini iç kaynaklara yönelerek güçlendirebileceği” ve “üye devletlerin doğal kaynaklarını araştırma ve kullanma konusundaki egemenlik haklarının garanti altında olduğu” şeklindeki iki ifadenin Brüksel’de gerçekleştirilen AB Zirve Toplantısı’nın Sonuç Bildirgesi’nde yer aldığını, Güney Kıbrıs’ın bundan büyük memnuniyet duyduğunu yazdılar.

Gazete, AB Zirve Toplantısı Sonuç Bildirgesi’nde yer alan ikinci ifadenin Rum tarafının ısrarı sonucunda başarıldığını belirtirken elde ettiği bilgilere göre ise, bu ifadenin bildirgede yer almasının sebebinin, açık isim belirtmese de Türkiye’yi işaret eden “komşu ülkelerle işbirliği içerisinde daha çekici ve sonuç verici enerji pazarının oluşturulması” ifadesini dengelenmesi olduğunu yazdı.

Bu ifadeyi gören Rum hükümetinin hemen harekete geçtiğini ve üye devletlerin egemenlik haklarına ilişkin ifadenin sonuç bildirgesinde yer almasını sağladığı iddia edildi.

ANASTASİADİS MEMNUN

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis de AB Zirve Toplantısı Sonuç Bildirgesi’nden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Habere göre yaptığı açıklamada Anastasiadis, sonuç bildirgesinde yer alan söz konusu ifadenin önemine dikkat çekerek görüşmeler sırasında AB ülkeleri ve Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) yer alan kaynakların kullanımının önemine vurgu yaptıklarını belirtti.

Anastasiadis, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki “kışkırtmalar” göz önüne alındığında, sonuç bildirgesinde, üye devletlerin egemenlik haklarına ilişkin net bir ifadenin yer almasının büyük önem taşıdığını ifade ederek Kıbrıs Rum tarafının tezlerinin tam destek görmesinden ve bu desteğin sonuç bildirgesine yansımasından büyük memnuniyet duyduğunu vurguladı.

Anastasiadis ayrıca, sonuç bildirgesinde, Güney Kıbrıs ve İspanya gibi uzak AB ülkelerinin enerji altyapı bağlantılarının güçlendirilmesi çalışmalarının hızlandırılması gerektiğinin belirtilmesinden de memnuniyet duyduğunu da ifade etti.