Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’in, hellimin tescili konusunda iyimser göründüğü haber verildi.

Hellim dosyasının üç hafta içerisinde yayınlanmasının, sürecin tamamının da yıl sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini yazan Alithia gazetesi, “Hellim için yeşil ışık” başlıklı haberinde, Rum Tarım Bakanı Kuyalis’in dün “Super Sport FM” radyosuna yaptığı açıklamalarda, doğru yolda olduklarını ve hellimin tescilini başaracaklarını söylediğini yazdı.

Hellim dosyasının şu an tüm dillere tercüme edilme aşamasında bulunduğunu, hedefin de dosyanın AB resmi gazetesinde 2-3 hafta içerisinde yayımlanması olduğunu dile getiren Kuyalis, bunun akabinde ise 3 aylık bir itiraz sürecine gireceklerini kaydetti.

Bunun akabinde ise, itirazlarla ilgili olası bir istişare ve gözden geçirme süreci gerçekleştirileceğini söyleyen Kuyalis, sürecin tümünün 8-9 ay sürmesinin beklendiğini; dolayısıyla yıl sonuna kadar tamamlamayı umduklarını belirtti.

Türk tarafının ise Kıbrıslı Türkler İçin Avrupa Eylem Grubu (Task Force) önderliğinde, çeşitli şekillerde hellimin tescilini engellemeye çalıştığını ileri süren Kuyalis, Haziran 2014’te sundukları dosyanın, tüm kontrollerden başarıyla çıktığını ifade etti.

Avrupa Konseyi Hukuk Dairesi’nin, dosyanın yayımlanması sırasında, buna hellimin kontrol mekanizmasıyla ilgili bir dipnot eklenmesini istediğini anımsatan gazete, Kuyalis’in ise, Türklerin hellim konusunu teknik bir konudan siyasi bir konuya dönüştürmeye çabaladıklarını ancak başaramadıklarını söylediğini öne sürdü.

Gazeteye göre, Türklerin, hellim için kontrol mekanizması tayin edilmesi yetkisini “yasadışı Türk Sanayi Odası”na vermeye çalıştıklarını ancak bunun gerçekleşmediğini dile getiren Kuyalis, tescil yönetmeliğinden ötürü, hellimin, prototip ve sundukları dosyaya göre üretildiğini onaylayacak bir mekanizma kurmakla yükümlü olduklarını belirtti.

Kuyalis, bakanlığın bundan ötürü bu kontrolün uluslar arası bir örgüt tarafından yapılmasına yöneldiğini ifade etti.

Avrupa Komisyonu’nun, yabancı bir uzman şirket atanması çözümünü kabul edip etmeyeceğinin kendisine sorulması üzerine ise, bunun kabul edilmemesinin mümkün olmadığını düşündüğünü dile getiren Kuyalis, bunu, diğer bütün ülkelerin de yaptığını ve Güney Kıbrıs için yapılmamasının mümkün olmadığını savundu.

Kuyalis, kontrolün Rum Yönetimi’nin ellerinden kayıp gitmediğini ve mekanizmayı atayacak Tarım Bakanlığı’nda kaldığını sözlerine ekledi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre ise Kuyalis, Brüksel’in, KKTC’de kontrol mekanizması tayin edilmesi konusunda Rum Yönetimi’nin yetkili makamını by-pass etmeye çabalaması durumunda, Rum kesiminin Avrupa Adalet Divanı’na dahi başvuru yapmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.