Rum Yönetimi’nin, Delek-Avner ile Noble Energy şirketlerinin 12. parselin “ticari elverişliliği” konusundaki açıklamalarından memnun olduğu bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, “Ticari Elverişlilik Deklarasyonu” ile yeni bir safhaya girildiğini ve bunun oldukça önemli bir gelişme olduğunu söylediğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis, deklarasyonla ilgili hazırlayacakları bir planı önümüzdeki günlerde şirketlere sunacaklarını ve Rum Bakanlar Kurulu’nun da enerjiyle ilgili bir dizi karar alacağını kaydetti.

Öte yandan Rum siyasi partiler de deklarasyondan memnun olduklarını belirttiler. DİSİ Başkanı Averof Neofitu, deklarasyonun “Kıbrıs için önemli bir gelişme olduğunu” ifade ederken, bazı kişilerin bu konudaki eleştirilerine de yanıt verdi ve tevazu çağrısında bulundu.

EURO. KO ise, deklarasyonun, “Kıbrıs enerji kaynaklarının” değerlendirilmesine yönelik önemli bir adım olduğunu  ve ekonomik iyileşmede olduğu kadar, siyasi ve diplomatik düzeyde de “önemli bir silah” teşkil ettiğini kaydetti.

Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi de, bu gelişmenin, hidrokarbon fonunun kurulması ve hayata geçirilmesini gündeme taşıyacağını belirterek, Hükümeti’i bu konuda sessiz kalmakla eleştirdi.

LAKKOTRİPİS AB’NİN HİDROKARBON YATAKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ SÜRECİNE KATKI İSTEDİ

Bu arada, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, AB’nin, Rum Yönetimi’nin hidrokarbon yataklarının değerlendirilmesi için gösterdiği çabaya destek vermesini istedi.

Gazete, bir diğer haberinde, Lakkotripis’in Lüksemburg’da gerçekleştirilen AB Enerji Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, enerji güvenliğinin Avrupalı vatandaşın yaşam kalitesi ve ekonomiye doğrudan etkisi olan bir mesele olduğuna dikkat çektiğini yazdı.

Lakkotripis, bu çerçevede AB’nin, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz yatakları gibi, kendi iç kaynaklarından yararlanarak, enerji güvenliğini sağlamayı başarabileceğini ifade etti.