Güney Kıbrıs’ın, Almanya’nın, Türkiye’nin iki AB başlığının yeniden açılması şeklindeki önerisini reddettiği belirtildi.

Alithia gazetesi, bunun, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis tarafından, Rum Devlet Televizyonu RIK’e verdiği röportaj sırasında açıklandığını yazdı.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin iki AB müzakere başlığının açılması şeklindeki önerinin, geçtiğimiz pazartesi günü bir araya geldiği Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth tarafından yapıldığını belirtti.

Gazete, bazı kaynaklara dayanarak, Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Michael Roth’un, bu öneriyi, bu iki başlığın açılmasını, mülteci kriziyle ilişkilendirerek Almanya’nın talebi niteliğinde, zorunlu olarak ortaya koyduğunu yazdı.

Almanya’nın bu önerisinin, Güney Kıbrıs’ın ve Dışişleri Bakanı Kasulidis’in yoğun tepkisine neden olduğunu yazan gazete, Kasulidis’in, Rum tarafının yapması mümkün olan ödünlerin sınırında olduğunu Alman yetkiliye ilettiğini belirtti.

Habere göre Kasulidis, Türkiye’nin AB müzakere başlıklarının açılmasının gündemde olmadığını Alman yetkiliye belirtti.

Kasulidis ayrıca Alman yetkiliye, var olan zorluklara karşın, Kıbrıs sorununun bu yıl içerisinde çözümlenmesi olasılığının bulunduğuna dair bilgi de verdi.

PARTİLER

Alithia gazetesi aynı haberinin içerisinde bazı siyasi partilerin konuya ilişkin tepkilerine de yer verdi.

Habere göre DİKO, EDEK ve Çevreciler, Türkiye AB müzakere başlıklarının açılması için Güney Kıbrıs’a baskılar yapıldığından bahsederken Güney Kıbrıs’ın Almanya’nın önerisini reddetmesini ise doğru buldular.

DİKO ve EDEK bu baskıların nedenini, hükümetin yanlış politikalarına bağladı.