DİKO ile Vatandaşlar İttifakı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Othello Kalesi’ndeki etkinliğe katılarak sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni tehlikeye soktuğu iddiasında bulundu ve Anastasiadis’ten, neden bu etkinliğe katıldığı konusunda izahat istedi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre DİKO, Anastasiadis’in Gazimağusa’ya giderek, uluslararası camiaya yanlış mesaj verdiğini ve bu ziyaretin, hangi amaca hizmet ettiği konusunda kafalarda soru işareti oluşturduğunu kaydetti.

Habere göre DİKO, Salı gecesi herkesin gördüğü görüntünün, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Anastasiadis de dahil herkesi, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin işgal altındaki topraklarında” ağırlayan bir ev sahibi gibi davranması olduğunu iddia etti.

DİKO, “Akıncı’nın Kıbrıslı Türklerin lideri ve temsilcisi olduğunu ve Rumların lütfunda, Kıbrıs içinde ve dışında Anastasiadis’in dengiymiş gibi lanse edilmemesi gerektiğini” savundu.

DİKO ayrıca, Anastasiadis’in yabancı yetkililere gönderdiği mesajı ve sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin varlığını yaraladığını anlayıp anlamadığını yanıtlamasını istedi.

Anastasiadis’in KKTC’ye geçişi sırasında makam aracındaki Başkanlık forsunu çıkarıp çıkarmadığı konusunda açıklama yapmaya çağıran DİKO, Anastasiadis’in bölgeye gelişinde, KKTC polisinin ne gibi bir rol üstlendiği konusunda da izahat talebinde bulundu.

Gazete, Vatandaşlar İttifakı’nın da benzer sorular sorduğunu kaydederken, Anastasiadis’in Gazimağusa’ya giderek, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sınırlarının işgal bölgelerine yayılmadığını”  sembolik ve dolaylı yoldan kabul ettiğini söylediğini yazdı.

Vatandaşlar İttifakı ayrıca, Anastasiadis’in Gazimağusa’ya ziyareti sırasında, güvenliğinden KKTC polisinin mi yoksa Türk askerinin mi sorumlu olduğu sorusunu sordu.