Rumların, Bakanlar Kurulu’nda herhangi bir değişiklik yapılacak olursa, yeni üyenin dıştan, özellikle de akademik bilgi sahibi olanlar arasından  atanmasına daha sıcak bakacağı bildirildi.

Simerini gazetesi “Vatandaşlar Parti Üyelerine ‘Hayır’ Diyor” başlığıyla manşetten aktardığı haberinde, IMR şirketi ile “Lefkoşa Üniversitesi”nin gazete hesabına, 9-10 Ocak tarihlerinde, Güney Kıbrıs genelinde 18 yaş üstü 400 kişiyle rastgele telefon görüşmeleri aracılığıyla gerçekleştirdiği anketi yayımladı.

Ankete göre vatandaşların yüzde 87’si, Rum Bakanlar Kurulu’na yapılacak yeni atamanın dıştan olmasını tercih ederken; yüzde 39’u, bir bakanın sahip olması gereken en önemli özelliğin akademik bilgi olduğunu düşündüğü ortaya çıktı.

Katılımcıların yüzde 28’i, bir bakanın güçlü bir kişiliğe sahip olması gerektiği görüşündeyken, yüzde 27’si bağımsız olması, yüzde 25’i herhangi bir mali kuruluşla ilişkisinin bulunmaması, yüzde 24’ü mücadeleci olması, yüzde 18’i dürüst olması, yüzde 16’sı genç olması, yüzde 14’ü tecrübe sahibi olması, yüzde 11’i organizasyon becerisine sahip olması, yüzde 7’si de vatandaşla ilgili olması gerektiğini düşünüyor.

Ankete katılanlar, en ciddi problemin ekonomi olduğu düşüncesinde. Kıbrıs sorununun ciddi problem sıralamasında ikinci sırayı aldığı gözlemlenirken; işsizlik üçüncü, skandallar/yolsuzluklar dördüncü, yaşam maliyeti beşinci, suçluluk/güvenlik konusu altıncı, siyasi durum yedinci, Münhasır Ekonomik Bölge nedeniyle yaşanan belirsizlik sekizinci, eğitim dokuzuncu, sağlık onuncu, emeklilik maaşları ve sosyal yardım miktarlarının azalması da on birinci sırayı aldı.

Katılımcılara, Rum Hükümeti’nin “Ulusal Birlik Hükümeti “olup olmaması gerektiği de soruldu. Bu soruya, yüzde 75’lik kesim “Evet”, yüzde 23’lük kesim “Hayır”, yüzde 2’lik kesim ise “Bilmiyorum/Yanılamıyorum” cevabını verdi.

Rum Bakanlar Kurulu ile ilgili görüşlerin de ele alındığı ankette, hakkında en olumlu görüşlere sahip olan ve en başarılı bulunan bakanın, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis olduğu ortaya çıktı. Lakkotripis’i sırasıyla, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, Sağlık Bakanı Filippos Patsalis, Eğitim Bakanı Kostas Kadis, Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis, Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Zeta Emilianidu, Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis, İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Marios Dimitriadis ve Adalet Bakanı Yonas Nikolau izledi.

Ankette, Rum Hükümeti’nin yolsuzluk, iç yönetim ve ekonomiyle ilgili icraatları da irdelendi. Katılımcıların yüzde 37’si, Hükümetin yolsuzlukla ilgili icraatlarından hiç memnun olmadığını, yüzde 34’ü az memnun olduğunu, yüzde 21’i yeterli derecede memnun olduğunu, yüzde 8’i de çok memnun olduğunu belirtti.

İç yönetim konusunda ise katılımcıların yüzde 36’sı hiç memnun olmadığını, yüzde 34’ü az memnun olduğunu, yüzde 23’ü yeterli derecede memnun olduğunu, yüzde 7’si de çok memnun olduğunu beyan etti.

Ekonomi ayağındaki memnuniyet derecesine bakıldığında da, katılımcıların yüzde 30’undan olumsuz, yüzde 31’inden “az olumlu”, yüzde 29’undan “yeterli derecede olumlu”, yüzde 10’undan “çok olumlu” yanıtları geldi.

 Ankette ayrıca, katılımcılara Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ile Hükümet Sözcü Yardımcısı Viktoras Papadopulos ile ilgili görüşleri de soruldu. Yüzde 73’lük kesim, Hristodulidis için olumlu, yüzde 23’lük kesim ise olumsuz görüş beyan etti. Papadopulos ile ilgili olarak ise, yüzde 54’lük kesim olumlu, yüzde 40’luk kesim olumsuz görüş belirtti.