Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki sondaj faaliyetlerini yürüten “SAİPEM 10000” platformunda karşılaşılabilecek olası acil durumlarla mücadele kapsamında dün, “kağıt üzerinde” tatbikat yapıldığı bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Rum Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (KSED) tarafından gerçekleştirilen “ONASAGORAS 2014” adlı tatbikatın senaryosunda, telsiz aracılığıyla (CH-16),  bir tankerin, teknik arıza sonucu, Larnaka’nın 58 deniz mili açığında sondaj çalışmaları maksadıyla bulunan ENI-KOGAS’a ait “SAİPEM 1000” platformuna çarptığı bilgisinin verilmesiyle birlikte gelişen olaylar dizisinin canlandırıldığını yazdı, özetle şöyle devam etti:

“Tatbikat senaryosuna göre, KSED telsiz aracılığıyla (CH-16) bir tankerin, teknik arıza sonucu ENI-KOGAS’a ait, Larnaka’nın 58 deniz mili açığında, Münhasır Ekonomik Bölge’deki 9. Parsel içerisinde sondaj çalışmaları için bulunan platformla çarpıştığı bilgisi verildi.

Çarpışma nedeniyle bazı malzeme ve makinelerin düşmesi sonucu, gemi mürettebatından sekiz kişinin yaralanırken, makine dairesinde su sızıntısı meydana geldi. KSED, bilgiyi alır almaz hemen faaliyete geçerek, özel arama kurtarma planını devreye soktu ve en kısa zamanda yaralıların hastaneye taşınması için hava operasyonu gerçekleştirilmesine yönelik, tüm hava-deniz araçlarını harekete geçirdi.

Bunun akabinde, gemideki tüm mürettebatın tahliyesi sağlandı ve cankurtaran botlarına bindirildi. Tahliye kararı, gemide yangın çıkmasının ve SAİPEM 1000 platformuna sıçramasıyla, platformdaki personelin can güvenliğinin de tehlikeye girmesinin akabinde verildi. Hava ve deniz araçları, KSED ile koordinasyon içerisinde, mürettebatı kaza bölgesinden kurtarmak ve uzaklaştırmak için operasyon yaptı.

Tatbikat esnasında, mürettebatın kurtarılması ve yaralıların hastaneye taşınmasının ötesinde, deniz ticareti ve balıkçılıkla ilgili yetkili birimlerle, ENI ile işbirliği içerisinde, deniz kirliliğiyle mücadele prosedürlerinin analizi de yapıldı.”

Gazete, kağıt üzerinde gerçekleştirilen bu tatbikatın amacının, acil bir durumla karşılaşılması halinde arama kurtarma birimleriyle ENI arasındaki koordinasyonun sınanması ve kontrol edilmesi olduğunu kaydederken, bir ay kadar sonra, fiili tatbikat gerçekleştirileceğini yazdı.