Rum siyasi partilerden DİKO, EDEK, Vatandaşlar İttifakı ve Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği’nin, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nı kınamak üzere bugün ortak bir etkinlik düzenleyeceği haber verildi.

Simerini gazetesi Ledra Palas’ta yer alacak etkinlikte Lefkoşa Üniversitesi emekli rektörü ve aynı zamanda Indiana ve Purdue Üniversitesi Siyasi Bilimler emekli öğretim görevlisi Vangelis Kufudakis’in konuşma yapacağını yazdı.

Fileleftheros gazetesi ise sözde “Özgür Girne Örgütü”nün dört partinin bugün 19.30’da Ledra Palas’ta sınır kapısında ortak “anti işgal” etkinliği düzenleme yönünde aldığı inisiyatife ilişkin memnuniyetini dile getirdiğini bildirdi.

LONDRA’DA KINAMA ETKİNLİĞİ YAPILDI

Simerini gazete haberinde cumartesi günü Londra’da, da her yıl olduğu gibi bu yıl da “anti işgal” etkinliği düzenlendiğini yazdı.

Etkinliğe katılanların, Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği önünde toplanarak, Türk Büyükelçi’ye bir bildiri verildiğini aktaran gazete, Downing Street’e de gidilerek, yeni Başbakan Theresa May’e iletilmek üzere bir mektup verildiğini kaydetti.

Habere göre düzenlenen etkinliğe bazı İngiliz milletvekilleri de katıldı.

“KİTHREA” (DEĞİRMENLİK) KÖKENLİLERDEN KINAMA

Fileleftheros gazetesi “Kithrea” (Değirmenlik) ile bölgedeki diğer köylerden “Mia Milia” (Haspolat), “Palekitro” (Balıkesir), “Trakoni” (Demirhan), “Neohorio” (Minareliköy), “Voni” (Gökhan) ile “Eksometohi” (Düzova) kökenli Rumların, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a bir karar sureti yolladığını yazdı.

Habere göre iki toplum arasında gerçekleştirilen görüşmelerin meyve vermesi umudunun ve çözümün kalıcı, sürdürülebilir ve işlevsel olabilmesi için temel haklara saygı durulması ve AB üyesi Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin diğer üye ülkelerden farklı olmaması gerektiği inancının dile getirildiği karar suretinde, Değirmenlik’te ayin yapılmasının engellendiği iddiasında bulunularak, bu durum kınandı.

Gazete sözde “Kithrea (Değirmenlik) Belediye Başkanı” Petros Kareklas’ın, 16 Temmuz’da Büyük Kaymaklı’daki bir kilisede gerçekleştirilen akşam ayininde ve anti işgal etkinliğindeki konuşmasına da yer verdi.

1974’TE ÖLENLER İÇİN DUALAR OKUNDU

Fileleftheros gazetesi 1974 darbesi ve Barış Harekatı’nda ölenler için Güney Kıbrıs’taki tüm kiliselerde dualar okunduğunu yazdı.