Rum siyasi cephesinde, İsviçre’de devam etmekte olan liderler zirvesiyle ilgili olumlu ve olumsuz tepkiler sürüyor.

Alithia gazetesi, Rum Başkanlığı İnsani konular ve Dış Rumlar Komiseri Fotis Fotiu’nun önümüzdeki 24 saatte, müzakerelerle ilgili kritik bir safhaya girileceğini ve bu safhanın, “işgalin sona ermesi” ve adanın yeniden birleşmesiyle ilgili sürecin nasıl sonlanacağıyla ilgili belirleyici olacağını söylediğini yazdı.

Habere göre Fotiu, günümüz koşullarının, adanın yeniden birleşmesindeki engellerin aşılmasına yönelik sorumluluk üstlenme, hak talep etme ve bütünlüklü çaba gösterme zamanının geldiğini gösterdiğini kaydederek, vatanın her şeyden ve herkesten üstün olduğunu ve birlik olunması gerektiğini söyledi.

Fotiu ayrıca, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, birlik içerisinde, herhangi bir çıkar gözetmeksizin çaba göstermeye devam edeceğini de belirtti.

Öte yandan, siyasi partilerden EDEK, geçiş döneminin ve “ara devletin”, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin dağılması anlamına geleceğini açıkladı.

EDEK, Kıbrıs sorununun çözümü sürecinde birçok tuzak bulunduğunu ve bu tuzaklardan kaçınılması gerektiğini; çoklu konferanstaki konuların ötesinde, “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin bu konferansa katılmaması olasılığının bulunduğunu ve Türk tarafının askeri çekmekle, Türk lirasından vazgeçip Euro’ya geçmekle ve Maraş’ı iade etmekle yükümlü olduğunu iddia etti.

Bu arada Rum Ekologlar-Vatandaşlar İşbirliği de, Bürgenstock tipi görüşmeye karşı çıktıklarını ve Anastasiadis’in, bu yılın başından beri işlemekte olan bir takvimi ne yazık ki kabul ettiğini kaydetti.

Hareketten yapılan açıklamada ayrıca, uluslararası konferansın gerekliliği vurgulanarak, garantörlüğü kabul etmeyeceklerini ve 60’larda yaşanan “karanlık yıllara” dönmeyi istemedikleri ifade edildi.