Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile dün görüşmesinin ardından Ada’dan ayrılan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Akıncı, Kıbrıslı Türk ve Rum müzakerecilerle ikişer kez görüşmesine karşın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le bir kez baş başa görüştüğüne dikkat çekildi.

Fileleftheros “Yeni Yakınlaşmalar Aranıyor”  başlıklı haberinde, Eide’nin BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi 5 ülkenin Güney Kıbrıs’taki büyükelçilerine müzakere süreciyle ilgili bilgi verdiğini ancak büyükelçilere, daha önce yaptığı bilgilendirmede söylediklerinden farklı (sonuçlar açısından) herhangi yeni bir şey söylemediği bilgisi edindiğine işaret etti.

Eide’nin önceki gün Kıbrıslı Türk ve Rum müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’le dün de Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüştüğünü ve Ada’dan ayrıldığını hatırlatan gazete, “BM yetkilisinin kamuoyuna yönelik bir açıklamasında müzakerecilerle görüşmesinde bir miktar konunun siyaha dönüştüğünü, yani yakınlaşma sağlandığını söylemesi soru işaretleri yarattı” ifadesini kullandı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak “müzakerecilerin görüşmesinde mülkiyet üzerinde durulduğunu, bir miktar değişim sağlandığını ancak bunların önemli değişimler olmadığı” bilgisi edindiğini aktardı.

Eide’nin Cumhurbaşkanı Akıncı’yla görüşmesinin ardından yaptığı açıklamadan alıntılara yer veren gazete “Eide’nin müzakerecilerle ve Mustafa Akıncı ile ikişer kez görüştüğüne, Başkan Anastasiadis ile bir kez ve bir de herkesle birlikte (toplu) görüşme yaptığına dikkat çekiliyor” ifadesini kullandı.