Sözde “Omorfo (Güzelyurt) Belediyesi”, bu dönemde Güzeylurt’ta yapılmakta olan imar faaliyetlerini, “yasadışı olduğu” ve “Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarını torpillediği” iddiasıyla Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’taki temsilcisi Yorgos Markopuliotis’e şikayet etti.

Fileleftheros “Omorfo’daki Oldubitti Dayatmaları Komisyon’un Önünde…” başlıklı haberinde sözde “belediye”den bir heyetin dün Lefkoşa’nın Rum kesimindeki Avrupa Komisyonu temsilciliğine giderek muhtıra verdiğini yazdı.

Habere göre Güzelyurt bölgesinde devam etmekte olan otoyol ve kanalizasyon çalışmaları kast edilerek “Omorfo’da olup biten bütün kanunsuzlukları tüm kalbimizle şikayet ediyoruz” denilen muhtırada “meydan okuma” diye nitelediği imar faaliyetlerine son vermesi için BM’nin ve AB’nin Türkiye’ye müdahale etmesi gerektiği iddia edildi.

Muhtırada, Rum Yönetimi, Güzelyurt “Rum idaresine verilmeden Kıbrıs sorununun çözülemeyeceği” görüşünü ortaya koyarken, KKTC devletinin bölgeyi “Türkleştirmeye çalışamayacağı” da savunuldu.

Gazete devamla sözde “belediyenin” Avrupa Komisyonu’na “Güzelyurt ve bölgesinde yapılmakta olan; Serrahi dere yatağının ıslahı, Güzelyurt’a ulaşan ve oradan da Lefke’ye uzanan otoyol ve Güzelyurt kanalizasyon sistemi için Avrupa Birliği’nden finansmanı kullanılıp kullanılmadığını sorduğunu da haberine ekledi.