Lefkoşa Rum kesiminin hellim konusunda, Avrupa Adalet Divanı’na başvuru yapmaya varana kadar; her türlü şeye kararlı olduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “AB Aleyhinde Başvuru… Lefkoşa’dan Hellimin Kontrol Mekanizmasıyla İlgili Sert Uyarı” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, Rum kesiminin konuya müdahil tüm taraflara, hellimin standart hale gelmesi (standardizasyon) için KKTC’de bir kontrol mekanizması kurulması meselesinde, Rum Yönetimi’nin Avrupa Komisyonu tarafından herhangi bir şekilde by-pass edilmesi çabasına müsamaha göstermeyeceği mesajını iletmeye özen gösterdiğini haber verdi.

Devamla, Lefkoşa Rum kesiminin uyarısının Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’ten geldiğini ve bu uyarının muhatabının Avrupa Komisyonu olduğunu yazan gazete, uyarının, “hellimin standart hale gelmesi için KKTC’de bir kontrol mekanizması kurulması , devletin yetkili makamının by-pass edilmeye çalışılması durumunda, Avrupa Adalet Divanı’na başvuru yapılmasıyla ilgili” olduğunu ifade etti.

Mesajı İngiltere, İsveç ve Finlandiya’nın da aldığını yazan gazete, Dışişleri Bakanı Kasulidis’in Rum kesiminin uyarısını, Kıbrıslı Türkler için Eylem Grubu Başkanı Michaela Di Bucci'nin de hazır bulunduğu, European Policy Center isimli düşünce kuruluşunun etkinliğinde açıkladığını ifade etti.

Öte yandan gazete Eylem Grubunun, Avrupa Komisyonu tarafından, Güney Kıbrıs ile KKTC’de, Avrupa ticaret odaları birliği çatısı altında tek bir mekanizma kurulması olasılığına ilişkin ağız yoklayacak noktaya vardığını da aktardı.

Gazete, Brüksel tarafından bir kontrol mekanizması tayin edilmesine dair böyle olası bir gelişmenin, fiili anlamda yetkili olan makamın, bir diğer ifadeyle “Kıbrıs Cumhuriyeti Tarım Bakanlığının” yerine geçeceğini, dolayısıyla bu durumun “meşru devlet tarafından egemenlik haklarının icra edilmesinin sıfırlanmasına sebep olacağını” iddia etti.

Habere göre, Rum Hükümetinden bir kaynak ise gazeteye yaptığı açıklamasında, “Eylem Grubunun bu görüşlerinde veya buna benzer fikirlerde ısrar etmesi halinde, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Adalet Divanına başvurmasına da kesin gözle bakılması gerektiğini” söyledi.

Gazeteye göre aynı kaynak, hellim için Avrupa Adalet Divanı’na başvurmaya mecbur kalmaları durumunda, bunu yapacaklarını ve bunun “egemenlik haklarının lav edilmesi ve devletin hayati çıkarlarının ihlal edilmesine yine göz dikilmesi durumunda, doğrudan ticaretle ilgili tüzük karşısında yapılacak olası bir başvuruyla ilgili prova teşkil edeceğini” iddialarına ekledi.

Haberine iç sayfadan geniş yer ayıran gazete, Rum kesiminin ise Tarım Bakanı Nikos Kuyalis aracılığıyla, Rum tarafının başvurusunun AB’nin resmi gazetesinde yayımlanması sırasında “yıldız işareti” konması olasılığını engellemeye çalıştığını da belirtti.

Haberde “yapılan müdahaleler ve meselenin aldığı boyut sonucunda, Komisyon’un Hukuk Dairesi’nden görüş istendiği, onun da Kıbrıs’ın talebinin AB resmi gazetesinde ‘yıldız işaretiyle’ ve Lefkoşa’nın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin etkin denetimi olmayan bölgelerde hellim üretim standartlarının denetleneceği ayrı bir mekanizma kurulmasıyla ilgili yükümlülüğüne vurgu yapacak bir dipnotla yayınlanması telkininde bulunduğu” da anımsatıldı.

Gazete “Kuyalis’ten Yıldız İşaretinin Silinmesi Hareketi” ara başlıklı haberinde ise, elindeki bilgilere dayanarak, Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’in AB Tarım Komiseri Phil Hogan ile temas içerisinde olduğunu ve KKTC’de, hellimin standart hale gelmesine ilişkin kontrol yapılması için, yabancı bir uzman şirket tayin edilmesine yönelmekte olduğunu yineledi.

Rum bakanın bu konu hakkında AB Tarım Komiserini bilgilendirdiğini belirten gazete, bu hareketin Rum kesiminin başvurusunun AB resmi gazetesinde, Rum kesimini KKTC’de ayrı bir kontrol mekanizması kurması için “bağlamak” amacıyla; Komisyon’un Hukuk Dairesi tarafından önerilen dipnot olmadan, net bir şekilde yayımlanmasına yol açabileceğini belirtti.

Rum kesiminin hareketinin, AB Tarım Müdürlüğü çevreleri tarafından olumlu karşılandığını belirten gazete, bunların, Rum kesiminin hellimin menşe ismi korumalı ürün olarak tescil edilmesi için sunduğu dosyanın “mükemmel” olduğunu düşündüklerini öne sürdü.

Aynı bilgilere göre, Rum Tarım Bakanı Kuyalis’in, hellimle ilgili kontrollerin yabancı bir uzman şirket tarafından üstlenilmesi konusunda birtakım hazırlıklar yaptığını yazan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de geçtiğimiz Perşembe günü Brüksel’de Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile görüşmesinde hellim konusunda müdahalede bulunduğunu kaydetti.

Gazete edindiği bilgilere göre, Komisyon Başkanının, Anastasiadis’in ilettiği görüşlere anlayış gösterdiğini ileri sürdü.

“KIBRISLI TÜRKLER ULUSLARARASI ŞİRKET ATANMASINI KABUL ETTİ” İDDİASI

Alithia gazetesi ise “Hellim İçin Uluslararası Şirket Tayin Ediliyor” başlıklı haberinde, hellim üretim prototiplerini kontrolden sorumlu olacak olan uluslararası bir şirket atanacağını ve Kıbrıslı Türklerin de bununla hem fikir olduğunu iddia etti.

Kıbrıs Türk Ticaret-Sanayi Odası ile Kıbrıslı Türk hellim üreticilerinin bu konu ile hem fikir olduklarını ileri süren gazete, hellimin tescil edilmesiyle birlikte, bunu yalnızca Kıbrıs’ın üretebileceğini belirtti.

AB yasaları gereğince, Rum Tarım Bakanı’nın, bütün üreticileri ve üretim prototiplerini kontrol edecek olan uluslararası şirketi atayacağını öne süren gazete, üreticilerin, üzerinde yunanca hallumi veya Türkçe hellim ifadesi yer alacak olan hellim üretim hakkına sahip olmak için, üretimin Kıbrıs’ta yapıldığında dair bir sertifika almaları gerektiğini kaydetti.

Haberde, sertifikanın bu uluslararası şirket tarafından verileceği ve şirketin kullanılan süt miktarı ile üretim koşullarına ilişkin sürekli kontroller yapacağı da ifade edildi.

Gazete haberinin devamında, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı’nın Milliyet gazetesi ile AFP’ye söylediklerine de yer verdi.