Fileleftheros gazetesi “Türk Başlıklarının Açılması İçin Lefkoşa’ya ‘Made In UK’ Torpil” başlığıyla, edindiği bilgilere dayanarak aktardığı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 27 AB üyesi ülkeye gönderdiği, Rum Yönetimi’nin Türkiye’nin AB başlıklarının tümünü dondurma kararıyla ilgili mektubun ardından, İngiltere’nin en az 7 AB üyesi ülkeyle temas kurarak, Aralık’taki AB zirvesinden çıkacak, AB başlıklarının açılmasını hedefleyen kararları benimsemelerini talep ettiğini öne sürdü.

Gazete, İngiltere’nin, “AB Üyesi Ülkeler Platformu” oluşturmayı hedeflediğini ve bu doğrultuda, 23 ve 24 numaralı “Adalet” ve “Temel Haklar” başlıklarının açılmasını ileri götürecek bir plan hazırladığını savundu.

Bu platform aracılığıyla, Rum Yönetimi’ne Türkiye’nin AB başlıklarını dondurma kararından vazgeçmesi için baskı yapılmasının arzu edildiğini yazan gazete, bununla birlikte AB Zirvesi’nden, Rum Yönetimi’nin 2009’dan beri veto ettiği, 23 ve 24 numaralı başlıkların açılmasına yönelik güçlü bir mesaj gönderilmesinin istendiğini kaydetti.

Gazete, İngiltere’nin ayrıca, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki faaliyetleriyle AB’ye üyelik müzakerelerinin bağdaşmadığı argümanını ileri götürmeye çalıştığını iddia etti.

Haberde, İngiltere’nin, Türkiye’nin bu faaliyetlerini, Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs sorununun olası çözümünün ardından, hidrokarbon yataklarındaki doğalgazın ortak paylaşımıyla ilgili haklarını teminat altına alma çabasına bağladığı kaydedildi.

Gazete, İngiltere’nin bu tutumunun, Rum Yönetimi’ni tedbir almaya sevk ettiğini belirtirken, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, AB Genel İşler Konseyi’ndeki açıklamalarına atıfta bulundu.