Rum basınında bugün yer alan bir haberde, “KKTC’deki Rum mallarının yağmalanmaya devam ettiği” iddiasına yer verilirken, Rum Dışişleri ve Tarım Bakanlıklarının, Birleşmiş Milletler (BM) ile Avrupa Birliği (AB) nezdinde yeni girişimlerde bulunmak üzere oldukları belirtildi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan haberde, Rum Dışişleri ve Tarım Bakanlıklarının, bir yandan “Ayorgi” (Karaoğlanoğlu) bölgesindeki Rum mallarının yağmalanması ile bölgedeki çevre tahribatını kınamak, diğer yandan da bölgede bulunan “Agios Fanorios” şapelini korumak amacıyla, BM ve AB nezdinde girişim başlatmak üzere oldukları belirtildi.

Gazete, Rum milletvekili Yorgos Perdikis’in sorusu üzerine Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’in Meclise’e mektup gönderdiğini ve Kuyalis’in bu mektupla “Ayorgi (Karaoğlanoğlu) köyündeki Rum mallarını yağmalanması ile Agios Fanourios şapelinin maruz kaldığı tehlikeleri teyit ettiğini” yazdı.

Gazete, Kuyalis’in Perdikis’e yönelik 14 Haziran 2016 tarihli yanıt mektubu ile Meclis’i kısaca şu konularda bilgilendirdiğini de yazdı;

“Geçtiğimiz Ekim ayında, işgal makamları Kıbrıs Rum mülkiyetinde olan yağ üretim fabrikasını yıktılar ve bunun yerine Türkiye’deki ‘Kaya’ şirketler grubu tarafından otel kompleksi inşa edilmeye başlandı. Agios Fanourios şapeli yıkılmadı, ancak bu çalışmalar yüzünden bölge tahrip edildi. Öte yandan bu durumun çevreye de ciddi etkileri olduğu görülüyor. Bakanlığımız durumu takip etmektedir ve Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği içerisinde, gerekli bütün girişimlerde bulunacaktır.”