Kayıp Şahıslar Komitesi’nin BM Temsilcisi Paul Henri Arni’nin, kayıp kalıntılarının yalnızca Türk askeri tarafından değil, Rumlar tarafından da taşındığından bahsetmesinin tepkilere neden olduğu bildirildi.

Simerini gazetesi “Arni Tarih Bilmez ve Kışkırtıcı… Kayıp Şahıslar Komitesi Üyesinin Kayıp Kemiklerinin Rumlar Tarafından da Taşındığına Dair Kabul Edilemez İfadesi” başlıklarıyla aktardığı haberinde, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin dün düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin sorusu üzerine konuşan Arni’nin, başta, kalıntıların taşınmasından kimin sorumlu olduğunu bilmediğini söylediğini, ardından da, kalıntıların taşınması olayının yalnızca kuzeye özel bir durum olmadığını; güneyde de buna benzer durumlar yaşandığını söylediğini yazdı.

Gazete, Arni’nin bu ifadeyi, komitenin Kıbrıslı Türk üyesi Gülden Plümer Küçük’ün, kimlik tespitleri geçen yıl yapılan 35 Taşkentli (Tohni) Kıbrıslı Türk kayıptan bahsetmesinin ardından kullandığını kaydederken, Arni’nin bu ifadelerinin öfke yarattığını belirtti.

Haberde, Arni’nin bu ifadeleri kullanmakla “tarih bilmediğini” gösterdiği ve gerçeği çarpıttığı; bununla birlikte Taşkent kayıpları dosyasındaki arkeolojik ifadeleri kışkırtıcı bir biçimde görmezden geldiği iddia edildi.

“TOHNİ’DEKİ KIBRISLI TÜRK KAYIPLARIN KALINTILARI KASTEN DEĞİL, TAŞ OCAKLARI KAZILARINDA TAŞINDI”

Gazete devamla, edindiği bilgilere dayanarak, “Tohni”li (Taşkent) Kıbrıslı Türklerle ilgili dosyanın tamamen ve detaylı bir şekilde aydınlatıldığını; zira dosyada, Kıbrıslı Türk kayıplara ait kalıntıların kasten değil, taş ocaklarının yaptığı kazılar sırasında taşındığına dair arkeolojik rapor bulunduğunu yazdı.

Bu arada, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin dünkü basın toplantısı da, gazetelerde şu başlıklarla yansıtıldı:

Alithia gazetesi: “Kayıp Şahıslar Komitesi: ‘Doğru İnsanın Kimlik Tespitini Yaptık’”

Fileleftheros gazetesi: “Kayıp Şahıslar Komitesi Kendini Savundu”
Politis gazetesi: “Yanlış Yapmadık, Ama…”

Haravgi gazetesi: “Doğru İnsanın Kimlik Tespitini Yaptık”