Fileleftheros gazetesi, Rum Başkanlığı’nın bilgilendirilmesi amacıyla Gnora ve Metron Analysis şirketi tarafından, bin 4 kişinin katılımıyla, 11-18 Kasım tarihleri arasında yapılan anket sonuçlarına yer verdi.

Anket sonuçlarının, hükümet edenleri ilgilendiren üç önemli unsuru kayda geçirdiğini yazan gazete; “Bunlardan bir tanesinin, ekonominin üç yıldan beridir en iyi aşamada olduğu, ikincisinin, Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk liderliğine seçilmesiyle yaratılan aşırı iyimserliğin yerini, çözüm perspektifine yönelik kötümserlik ve düşüncenin alması, üçüncüsünün ise Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in imajının iyileşmiş olması yönünde olduğunu” yazdı.

Gazete yine ankete dayanarak Kıbrıs sorununun kamuoyunun ilk gündem maddesi olmaya devam ettiğini de yazdı.

Habere göre ankete katılanların Rum Başkanlığı’nın önceliklerine ilişkin soruya, “yüzde 52’si Kıbrıs sorunu, yüzde 50’si ekonomi, yüzde 34’ü işsizlik, yüzde 15’i sağlık ve yüzde 12’si sağlık ve diğer konular” yanıtını verdi.

Kıbrıs sorununda avantajlı bir çözüm olanağının bulunup bulunmadığı şeklindeki soruya  “47’si evet bulunuyor, yüzde 50’si hayır bulunmuyor” cevabını verdi.

Ankete katılanların “yüzde 56’sı müzakerelerin yeniden çıkmaza sürükleneceği, yüzde 35’i ortak önerinin olacağı, yüzde 8’i bilmem mümkün değil, yüzde 1’i ise bilmiyorum” yanıtını verdi.

Ekonomi konusunda ise ankete katılanların “yüzde 35’i, ekonominin gelecek yıl daha iyi olacağı, yüzde 33’nün aynı kalacağı, yüzde 30’nun daha kötü olacağı yönünde görüş ortaya koyarken, yüzde 2’si ise bilmiyorum/yanıt yok” şeklinde görüş ortaya koydu.

Anastasiadis’e yönelik memnuniyet sorusuna ise “yüzde 44 memnun, yüzde 41 hoşnutsuz, yüzde 12 ne memnun ne hoşnutsuz, yüzde 3 ise bilmiyorum/yanıt yok” şeklinde yanıtlar verildi.

Yurt dışındaki faaliyetler  konusunda ise “yüzde 41 oldukça olumlu, yüzde 30 olumlu, yüzde 16 oldukça olumsuz, yüzde 11 olumsuz, yüzde 2 bilmiyorum/yanıt yok” cevabını verdi.