Milliyet gazetesinin, Rum tarafının toprak düzenlemeleriyle ilgili önerdiklerini yansıtan haritayla birlikte, Kıbrıs Türk tarafına kalacak toprağı, Annan planında öngörülenden daha da azaltarak yüzde 25 oranına düşürdüğü yolundaki haberine Rum Yönetimi’nden yalanlama geldi.

Simerini, “Hükümet Yalanlıyor... Türkler, Sözde Toprak Düzenlemelerini Yansıtan Harita Sızdırdı” başlıklı haberinde, Milliyet’in haberinden yaptığı geniş ölçekli alıntıyı aktardı. Gazete, Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in yalanlama açıklamasındaki “Rum tarafının toprak konusunda müzakerelerde sunduğu tek şey, meselenin çözüm kriterleridir” sözünü öne çıkardı.

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakere masasına, toprak meselesinin çözüm kriterleri dışında herhangi bir şey koymadığını savunan Hristodulidis’in, bu kriterleri örneklendirirken “toprağın verimliliği, bölgelerin inkişaf perspektifleri ve Kıbrıslı Rumlar açısından dini, kültürel ve tarihi öneme sahip bazı yerler” dediğini yazdı.

“BM’DEN MÜZAKERELERİN İTİBARINI RESTORE ETMESİNİ BEKLİYORUZ”

Habere göre, Hristodulidis ayrıca “BM’den müzakerelerin itibarını restore etmesini bekliyoruz. Bu BM’nin sorumluluğudur. Gerek BM’nin, gerekse açıklamalarıyla Kıbrıs sorununun çözümüne ilgi gösteren diğerlerinin, Türk tarafının yanıltıcı yayınlarla zuhur eden gerçek niyetleriyle ilgili bir mesaj almasını umuyoruz” ifadesini kullandı.

Rum tarafının bazı konularda öneriler veya toprak başlığında harita sunduğuna ilişkin bilgilerin yanıltıcı olduğunu da savunan Rum Sözcü, “Ankara bu zamanda dikkatleri Kıbrıs MEB’indeki meydan okumalarından kaçırmayı ve muhtemelen içte (Türkiye) izlenim yaratmayı hedefliyor” iddiasında da bulundu.

Fileleftheros, haberi “Maksatlı Sızdırmalarla Prosedürü Öldürüyorlar... Başkanın Sunduğu Haritayla İlgili Üretilmiş Yayın... ‘Öneri’ Tahtında Toprağın Yüzde 25’i Türklere Kalacak... Lefkoşa Yalanlıyor ve BM’den Gerçeği Restore Etmesini İstiyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete, Milliyet’te yayınlanan haritanın Kıbrıs sorunu arşivinden alındığını yazdı ve Türk tarafının, bunu Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından önerilen harita olarak “sızdırmakla, karışıklık yaratmak istediğini” iddia etti. Gazete, Rum tarafının anında tepki gösterdiğini vurguladı.

Politis “Milliyet İsimli Türk Gazetesi Toprakla İlgili Rum Haritasından Söz Ediyor... Gerekçeli Yayın... Anastasiadis, Omorfo (Güzelyurt), Lefke ve Dipkarpaz’ı İstemiş Görünüyor... Hükümet, Kıbrıs Rum Tarafı Toprak Başlığında Somut Herhangi Bir Şey Sunmadı Diyerek Yalanlıyor” başlık ve spotlarını kullandı.

Her üç gazete de haberlerini Milliyet’in yayınladığı haritaya da yer verdi.