Sözde “Mirtu (Çamlıbel) Muhtarı” Andreas Athanasiu’nun, Kuzey’de “Mirtu”  ismi yerine “Çamlıbel” isminin kullanılmasını Coğrafi İsimlerin Standardizasyonu Rum Daimi Komitesi'ne şikayet ettiği belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, sözde “Mirtu Muhtarı” Andreas Athanasiu’nun söz konusu şikayetini, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Meclis ve Kültürel Mirasa ilişkin Teknik Komite’ye finansman sağlayan Avrupa Komisyonu’na da ilettiğini yazdı.

Gazete, yer isimlerinin “yasa dışı” olarak Türkçe kullanılmasına ilişkin bir başka şikayetin yapılmasıyla, Kültürel Mirasa İlişkin Teknik Komite’nin Rum Eş Başkanı Takis Hacıdimitriu’yu bir kez daha zor durumda bıraktığını belirtti.

Gazete sözde “Mirtu Muhtarı” tarafından yapılan bu şikayetin,  Kültürel Mirasa İlişkin Teknik Komite’nin Rum Eş Başkanı Takis Hacıdimitriu’yu Çamlıbel’deki Ay.Panteleimon Manastırı’nın restorasyonuna çalışmalarına ilişkin olarak yaptığı sunum çerçevesinde gündeme getirildiğini yazdı.

Habere göre Andreas Athanasiu,  sunum çerçevesinde Ay.Panteleimon Manastırı’nda gelişim halindeki çalışmaları gösteren slayt gösterisinde “Mirtu” isminin, İngilizce, Latince ayrıca Türkçe olarak ise “Çamlıbel” şeklinde yazılı olduğunu, köyün Yunanca olarak yasal isminin ise eksik olduğunu belirtti ve bu konuyu düzeltilmeleri için Avrupa Komisyonu’nun ilgili birimlerine  çağrıda bulundu.

“BAFRA’DA AYİN”

Öte yandan Alithia gazetesi, “Vokolida”(Bafra) kökenli Rumların katılımıyla, geçtiğimiz Pazar günü  Bafra köyünde bir ayin düzenlendiğini belirtirken bunun 1974’ten sonra düzenlenen 3’üncü ayin olduğuna dikkati çekti.

 Habere göre onlarca “Vokolida”(Bafra) kökenli Kıbrıslı Rum’un  katıldığı ayinde Karpaz Piskoposu Hristoforos, sözde “Vokolida (Bafra) İhtiyar Heyeti Başkanı” Angelos Kittis, DİSİ Milletvekili Kiraikos Hacıyannis ve sözde “Akathu (Tatlısu) Belediye Başkanı” Savvas Savidis de yer aldı.