Fileleftheros gazetesi, sözde “MEB”deki 2, 3 ve 9’uncu parsellerin ruhsatına sahip olan ENI-KOGAS konsorsiyumunun programına göre 25 Eylül’de başlayacak sondajın SAIPEM 10000 tarafından gerçekleştirileceğini yazdı.

Rum Yönetimi’nin dün Enerji Bakanlığı aracılığıyla NAVTEX yayımlayarak sondajlar için iki deniz bölgesini 30 Aralık tarihine kadar “bağladığını” kaydeden gazete, bunun işin özünde, ENI-KOGAS’ın önümüzdeki üç ay içerisinde ardı ardına gerçekleştireceği en az iki sondajla ilgili sürecin başlangıcını teşkil ettiğini belirtti.

Enerji Bakanlığı ve ENI’nin verdiği isme göre “Onasagoras” ve “Praksandros” yataklarını kapsayan “İasonas” jeolojik yapısının bulunduğu 9’uncu parselin üçte ikisinin dahil olduğu 1800 kilometrekarelik bölgenin “bağlandığını” aktaran gazete, ilk sondajın “Onasagoras”ta yapılacağını belirtt. Gazete,  tüm jeolojik veriler aynı olduğu için elde edilecek sonuçlardan “Praksandros”daki doğalgaz miktarı, kalitesi, bileşimi, basıncı v.b hakkında önemli sonuçlar çıkarılacağını belirtti.

Gazete, kasım ayında ikinci sondajın yapılacağı “Zinon” yatağının bulunduğu 2 ve 3’üncü parsellerin yaklaşık güney yarısını kapsayan 2 bin 100 kilometrekarelik deniz bölgesinin de “bağlandığını” yazdı.

LAKKOTRİPİS DOĞALGAZ İÇİN ZİYARETLER GERÇEKLEŞTİRECEK

Öte yandan Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in çeşitli ülkelere doğalgazla ilgili ziyaretler gerçekleştireceği haber verildi.

Simerini gazetesi, Enerji Bakanı’nın pazartesi günü Ürdün’e gitmek üzere adadan ayrılacağını, 28 Eylül’de Umman’a gideceğini, Ekim ayı içerisinde ise Romanya’yı ziyaret edeceğini yazdı.

Gazete, bu ziyaretlerin Rum Yönetiminin Rum doğalgazına potansiyel alıcılar bulma çabalarıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirtti.

Başkan Nikos Anastasiadis’in New York’taki BM Genel Kurulu toplantısı çerçevesinde Mısırlı mevkidaşı Abdel Fattah el-Sisi ile görüşeceğini, devamında Sisi’nin ay sonuna doğru Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini de aktaran gazete, bu ziyaret sırasında Mısır’ın iç ihtiyaçları için  “Afrodit” yatağından doğalgaz satışına yönelik bir anlaşmanın imzalanmasının beklendiğini kaydetti.