Türkler, birleştirilmiş (batık) kredilerden satın alarak Rum tarafındaki gayrı menkullere de erişim elde edebileceği için bu meselenin Güney’de endişe yarattığına dikkat çekiliyor.

Simerini haberi “Yatırım Fonları Aracılığıyla Türk ‘İstilası’... Paket Kredilerden Satın Almak İsteyen Uluslararası Yatırımcılar Artıyor... Kıbrıs Bankası CEO’sunun Türk Çıkarlarıyla Bağlantısı Var”  başlığıyla manşete çekti.

Anastasiadis hükümetinin ve Rum siyasi partilerinin böyle bir tehlikeden kaçınmak istiyor göründüğüne işaret eden gazete Rum Yönetimi Başkanı’nın, Güney Kıbrıs’ta kayıtlı olmayan yatırım fonlarına kredi satışını yasaklayan yasayı da bu nedenle imzaladığına işaret etti.

Gazete partilerin Rum Merkez Bankası Başkanı Hristalla Yorgacis’in, yukarıda kaydedilen yasada değişiklik talep etmesinden rahatsız olarak, yasanın anayasaya uygunluğunu değerlendirmenin Yorgacis’in işi olmadığını söylediklerini kaydetti.

Gazete iç sayfasında detaylandırdığı haberinde özetle şunları yazdı:

“Türk fonlarının, ipotekli kredileri satın alarak özgür Kıbrıs’ı istila etmek üzere harekete geçtiği bilgileri artmaktayken Merkez Bankası Başkanı bu mesajları ciddiye almıyor. Aksine, Türk şirketlerinin üstü örtülü şekilde karışması kaygısıyla meclis tarafından yapılan ve Başkan Anastasiadis tarafından onaylanan, Kıbrıs’ta kayıtlı olmayan yatırım fonlarına kredi satışını yasaklayan yasayı ortadan kaldırmaya çalışıyor.

Gazetemizin iki siyasi cepheden edindiği bilgiler Türk yatırım fonlarının Kıbrıs’ta faaliyet göstermek istediğinden söz ediyor, ekonomik çevreler de bunu doğruluyor. Bir siyasi parti başkanı yetkili makamlara, Kıbrıs’ta yoğun faaliyet gösteren bir Rus işadamının kısa süre önce Ankara’ya gittiğini ve Türk yatırım fonlarından, özgür bölgelerden ipotekli krediler ve belki gayrı menkuller satın alabilmek için birlikte hareket etme teklifi aldığını bildirdi.

İkinci bir siyasi parti yetkilisinin gazetemize, elinde çok güvenilir bilgiler bulunduğunu ve bunları Başkan Anastasiadis’e iletmek niyetinde olduğunu açıklaması da yukarıdaki bilgileri güçlendiriyor. Gazetemize konuşan siyasetçi, Türk yatırım fonlarının halen harekete geçtiğini ve yabancı yatırım fonlarına; Kıbrıs’tan paket kredi satın almakla ilgileniyorlarsa sermayelerine katılma teklifinde bulunduklarını söyledi. Böyle bir şeyin hiçbir şekilde resmen saptanamayacağını, varlık mantıkları gizlilik olduğundan, yatırım fonlarının sermayesinin nerden geldiğini kimsenin araştıramayacağını vurguladı.

Gazetemizin elinde, Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis’in Merkez Bankası Başkanı’na gönderdiği, Kıbrıs Bankası’nın Norveçli CEO’sunun Türk çıkarlarıyla (şirket) bağlantısından söz eden bir mektup gönderdiği bilgisi var.

PERDİKİS: “BERGGREN LBT VARLIK YÖNETİM AŞ YÖNETİM KURULU ÜYESİDİR”

Perdikis mektubunda Yorgacis’e ‘Sayın Arne Berggren, uzmanlıkları arasında batık kredileri yönetmek ve maddi teminatların satışını da olan LBT Varlık Yönetim A.Ş Bond şirketinin Yönetim Kurulu üyesidir. Gerek bu şirketin faaliyet türü gerek temsil ettiği çıkarların milliyeti sizi kuşkulandırmalı ve araştırma başlatmalısınız’ uyarılarında bulundu. Mektup 26 Ocak tarihini taşıyor olmasına karşın Merkez Bankası tarafından cevaplanmadı.”