Kıbrıslı Rumlar tarafından KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’na yapılan başvuruların, önemli ölçüde azaldığı iddia edildi.

Kıbrıslı Rumların bu yıl Komisyon’a yalnızca 15 başvuruda bulunduklarını yazan Fileleftheros gazetesi, Komisyon’un önünde, karara bağlanmayı bekleyen, birçok dava olduğunu da ileri sürdü.

Bu gelişmelerin Komisyon’u bazı parametrelerle karşı karşıya getirdiğini yazan gazete, Komisyon’un, önünde bulunan 5 binden fazla başvuruyla ilgili karar vermesi ve tatmin edici bir iç hukuk yolundan ibaret olduğunu, pratikte de kanıtlaması gerektiğini öne sürdü.

Komisyon’a bugüne kadar toplam 6 bin 276 başvuruda bulunulduğunu yazan gazete, ancak şu ana kadar yalnızca bin adet başvuru için karar alındığını kaydetti.

22 Mart 2016 tarihine kadar Komisyon’a yalnızca 15 başvuru yapıldığını yineleyen gazete, bu rakamın, Komisyon’un kurulmasından bu yana geçen 10 yıl içinde -aynı dönemdeki- en az sayı olduğunu belirtti.

Gazete, Komisyon’a yapılan başvuruların azalmasını üç temel unsura da bağladı ve bunları şöyle sıraladı:

“1- Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından alınan önlemlerle bağlantılı olarak, Kıbrıs sorununda yaşanan gelişmeler; 2- Türkiye’nin işgal rejimine tazminatların bir kısmını ödemesi için baskı yapmasından ötürü, karar alınmasında yaşanan gecikmeler; 3- işgal altındaki bölgelerdeki mallarını satma niyetine sahip olan Rumlarla ilgili furyanın geçmesi.”

Gazete, Komisyon’un 10 yıllık faaliyet hayatında 276 milyon Euro tazminat ödediğini, öte yandan Komisyon’a yönelik 6 başvurudan sadece birinin incelendiğini ve karara bağlandığını ekledi.