Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, Türkiye'nin Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesini şüpheyle karşılamasının toplumlar arası diyaloğu olumsuz etkilediğini ileri sürdü.

Kasulidis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos ile bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından açıklama yapan Venizelos, Türkiye'nin, uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunarak, "Kıbrıs Cumhuriyeti, kendine ait bölgede milli egemenlik haklarını uygulayarak Münsahır Ekonomik Bölge (MEB) içinde sondaj faaliyetleri yaptı ancak Türkiye uluslararası hukuku ihlal etti" şeklinde konuştu.

Venizelos, uluslararası kamuoyunun dikkatinin IŞİD'in eylemlerine odaklandığı ve Kobani'deki gelişmeleri heyecanla izlediği bir sırada Türkiye'nin uluslararası hukuku ihlal ederek ve Kıbrıs meselesinin adil ve kalıcı bir çözüm yönündeki görüşmeleri sabote ederek durumu daha da ağrlaştırmaması gerektiğini öne sürdü.

Tarafların BM kararları, 1977 ve 1979 anlaşmaları ile AB müktesebatı çerçevesinde gelişen çözüm müzakerelerine yardım etmesi yükümlülüğü olduğunu da belirten Venizelos, "Bu istikamete ters olan tavırlar görüyoruz" ifadesini kullandı.

"Venizelos ile verimli bir görüşmemiz oldu" 

Venizelos ile "verimli bir görüşme" yaptıklarını belirten GKRY Dışişleri Bakanı Kasulidis, Atina'nın tüm imkanlarıyla GKRY'ye destek verdiğini kaydetti.

Kasulidis, "Türkiye'nin Kıbrıs'ın MEB'ini şüpheyle karşılaması, toplumlar arası diyaloğu olumsuz etkiliyor. Özellikle BM Genel Sekreteri'nin Özel Temsilcisi çerçevesinde yapılan görüşmeler daha özlü bir aşamaya girmeye hazırlanırken, diyalog, tehdit , şantaj ve gövde gösterisi koşulları altında gelişemez hal aldı" şeklinde konuştu.

Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye'nin doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle müzakere sürecinden çekildiğini açıklamış, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras'ın da karara destek verdiğini bildirmişti.