Fileleftheros gazetesine göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, stres testin neticelerine ilişkin memnuniyetini dile getirirken, Rum bankalarını ekonominin yeniden canlanmasına katkıda bulunmaya çağırdı.

Bu gelişmeyle, Troyka’nın olumlu değerlendirmeleri ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not yükseltimi yapmalarının ardından devletin güvenirliğinin sağlanmış olduğuna işaret eden Anastasiadis, bankalara, olgun çalışmalara kredi vererek ve likiditeyle orta ölçeli işletmelere destek vererek, gerçek ekonomiyi destekleme çağrısında bulundu.

Rum Maliye Bakanı Haris Georgiadis, stres testin Rum bankalarıyla ilgili neticelerinin 2011-2013 dönemlerinde çöküş sınırına gelen bankacılık sisteminin kesin olarak istikrara kavuştuğuna işaret ettiğini belirtti.

Rum siyasi partilerden AKEL, DİKO, EDEK ve EVROKO’dan konuyla ilgili yapılan açıklamalarda bir yandan testin sonuçlarına ilişkin memnuniyetler dile getirilirken, diğer yandan bankaların atacağı adımlar ve Hükümetin atacağı adımlara ilişkin çekinceler aktarıldı.

Neticeleri olumlu karşılayan Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) ile Rum İşverenler ve Sanayiciler Federasyonu (OEB) ise bankaları faiz oranlarını düşürmeye çağırdı.

Dünkü haberlerde testin, bankaların (Kıbrıs Bankası, Kooperatif Bankası, Hellenic Bank ve RCB) 31 Aralık 2013 tarihindeki bilançoları referans alınarak yapıldığına dikkat çekilerek, Rum bankalarının 2014 yılında sermayelerini destekleme yönündeki hareketlerinin; bilhassa “Kooperatif Bankası”nın 1,5 milyar Euro ile Kıbrıs Rum ekonomik uyum programıyla yeniden sermayelendirilmesinin ve Kıbrıs Bankası’nın bu yaz 1 milyar Euro sermaye artırımının stres testte ortaya çıkan açığı kapattığına işaret edilmişti.