Fileleftheros gazetesi, Güney Kıbrıs’ın BM’deki Daimi Temsilciliği’nin, BM üyesi ülkelerin temsilciliklerine gönderdiği bilgi notu ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine yeniden seçilmek isteyen Türkiye’ye müdahalede bulunduğunu yazdı.

Gazete, bu müdahalenin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis himayesinde toplanan Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin Türkiye aleyhinde aldığı kararların hayata geçirilmesini teşkil ettiğini belirtti.

Habere göre, söz konusu bilgi notunda, Türkiye’nin adaylığının “çelişki” olduğundan bahsedilirken, “Türkiye’nin son 40 yıldır BM’nin kurucu ilklerini, işgal ve süregelmekte olan istilaya  ilişkin çok sayıda kararını çiğnediği” de savunuldu.

BM ülkelerinin, uluslararası hukuka mutlak saygı duyulmasını teminat altına almakla sorumlu olduğunun ifade edildiği bilgi notunda ayrıca Türkiye’nin, sözde Münhasır Ekonomik Bölge içerisindeki son faaliyetlerinin, ortaya koyduğu “kinizme” bir örnek olduğu da ileri sürüldü.  

Gazete, bilgi notunda son olarak Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine her aday ülkenin “güvenlik ve barışın korunmasındaki katkısı ve uluslararası hukuk kanunlarına uyması” prensibinin araması gerektiğine de vurgu yapıldığını yazdı.