Güney Kıbrıs’ta gerçekleştirilen bir anketin sonucunda katılımcıların büyük bir kısmının Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunu politikalarını desteklemediği sonucunun çıktığı iddia edildi.

Simerini gazetesi: “Başkan Halktan Uzak” başlığı altında yer verdiği haberinde, Rum “Kıbrıs Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi” tarafından 1-3 Şubat tarihleri arasında internet üzerinde yapılan ve 440 kişinin katıldığı ankette Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Rum Meclisi’nde yaptığı konuşma ve sonrasındaki tepkilerin ölçüldüğünü yazdı.

Gazete, ankete katılanların Anastasiadis’in Kıbrıs politikasına verdikleri desteğin yüzde 14’te olduğunu, yüzde 71’lik kesimin ise Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki tutumunu “doğru bulmadıklarını” yazdı.

Yüzde 15’lik kesim ise bu soruya “bilmiyorum/yanıtlamıyorum” şeklinde cevap verdi.

Habere göre ankete katılanların yüzde 60’ı Anastasiadis’in “mümkün olan her şeyi yaptığına inanmadığını”, yüzde 26’sı “inandığını” belirtirken “gelecek planın nasıl olacağı” şeklindeki soruya ise katılımcıların yüzde 46’sı “Annan Planı’ndan daha kötü”, yüzde 24’ü “Annan Planıyla benzer” ve yüzde 14’ü “Annan Planı’ndan daha iyi” yanıtını verdi.

Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerine ilişkin ise katılımcıların yüzde 45’i “Kıbrıs sorununda hala gidilmesi gereken yol olduğu”, yüzde 51’i ise “Kıbrıs sorununun çözülmüş olduğu ve şu anda halkın çözümü kabul etmeye hazırlanması aşamasında bulunulduğu” görüşünü ortaya koyduğu ifade edildi.

“Yeni çözüm planının kimlere hizmet ettiği” şeklindeki bir soruya ise katılımcıların yüze 4’ü “Kıbrıslılara”, yüzde 11’ü “Türkiye’ye”, yüzde 2’si “Amerika’ya”, yüzde 3’ü “Avrupa’ya”, yüzde 17’si “Türkiye ve Amerika’ya”, yüzde 36’sı “Türkiye, Amerika ve Avrupa’ya” ve yüzde 17’si ise “Kıbrıslılar da dahil herkese” yanıtını verdiler.

Haberde, katılımcıların yüzde 28’inin gelecek bir referandumun çözümle sonuçlanacağına, yüzde 53’ünün ise böyle bir şey olmayacağına inandıklarını dile getirdikleri de belirtildi.

ÇÖZÜM VE SEÇENEKLER

Gazete haberinin devamında, katılımcıların çözüm ve karşılığında seçmesi gereken unsurlara ilişkin verilerin de “ilgi çekici olduğunu” yazdı.

Ankete katılanların yüzde 16’sı “Kıbrıs ekonomisinin hemen iyileşmesi, yabancı sermaye ve yatırımları hemen gelmesi ve yerli iş münhallerinin hemen açılması karşılığında Annan Planı’na evet diyeceğini” belirtirken katılımcıların yüzde 12’lik kesimi ise aynı seçenekler karşısında “bölünmeyi (taksim) seçeceklerini” ifade ettiler.

Katılımcıların yüzde 36’sı “yukarıdakilerden hiçbirini seçmeyeceklerini” belirtirken yine yüzde 36’lık bir kesim “daha iyi bir çözüm umuduyla mevcut durumun devamından yana olduğunu” vurguladı.

Gazete, 2004 yılındaki referandumda ne oy kullandıkları sorulan katılımcıların yüzde 17’si “Evet”, yüzde 49’u “Hayır” ve yüzde 29’u “yaştan ötürü oy kullanma hakkın yoktu” yanıtlarını verdiklerini, “yeni bir referandumda ne oy verirdiniz” sorusuna ise yüzde 24 “Evet”, yüzde 41 “Hayır” ve yüzde 35 “Bilmiyorum/yanıtlamıyorum” cevabının çıktığını aktardı.

Ankette, Anastasiadis’in Rum meclisinde yaptığı konuşma sonrasında katılımcıların yüzde 15’inin “daha güvende”, yüzde 23’ünün “ daha az güvende”, yüzde 39’unun “aynı” hissettiklerini belirttikleri, yüzde 23’lük bir kesimin ise “bilmiyorum/yanıtlamıyorum” cevabını verdikleri yer aldı.

Gazete, katılımcıların beşte dördünün, Anastasiadis’in konuşmasının referandumda karar vermeleri için yeterli olmadığını söylediklerini yazdı.