Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında hafta sonu gerçekleştirilen üçlü zirvenin ve de üç ülkenin benimsediği Kahire Deklarasyonu’nun ardından, bir sonraki hedefin Güney Kıbrıs ile Mısır arasında hidrokarbon konularının idaresine ilişkin işbirliği memorandumu(MOU-memorandum of understanding) imzalanması olduğu belirtildi.

Politis gazetesi “Bir Sonraki Hedef Mısır İle Memorandum İmzalanması-Doğal Gazın Satışı Daha Sıcak” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs ile Mısır arasında hidrokarbon konularının idaresine ilişkin memorandum imzalanması hazırlığının, Mısır Enerji Bakanı’nın, 24 Kasım’da Güney Kıbrıs’a gerçekleştireceği iki günlük ziyaret çerçevesinde, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ile birlikte yapacağını yazdı.

Rum Yönetimi’nin arzusunun, söz konusu memorandumun, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi’nin Güney Kıbrıs’a gerçekleştirmeyi planladığı ziyaret sırasında imzalanması olduğunu yazan gazete, Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi’nin, Güney Kıbrıs ziyaretinin Aralık ayı başında yapılması yönünde çalışmaların bulunduğunu da belirtti.

Gazete Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi’nin ziyaret tarihinin henüz kesinleşmemesiyle birlikte Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, dün, “ziyaretin yakın zamanda gerçekleştirileceği” şeklinde açıklama yaptığını yazdı.

İmzalanacak olan memorandumun, Rum Hidrokarbon Şirketi’nin (EİK), Rum doğal gazının Mısır’daki İdku Doğal Gaz Sıvılaştırma Terminali’ne satışı için British Gas ile yaptığı temasların siyasi açıdan güçlendireceğini yazan gazete, İspanyol Fenosa şirketinin idaresindeki  Mısır’daki Damietta Doğal Gaz Sıvılaştırma Terminali ile işbirliği yapılmasının da arzulanmakta olduğunu belirtti.

Habere göre Güney Kıbrıs ile Mısır arasında işbirliği memorandumu imzalanması durumunda, bu şirketler ve başka Mısır şirketlerinin ilgisinin yoğun olması da bekleniyor.

HRİSTODULİDİS

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarını “ihlal etmeye” başladığı zaman, bu faaliyetinin sadece kendilerini değil komşu ülkeleri de rahatsız ettiğini söylediklerini anımsattı.

Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides’in 1’inci ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma töreninin ardından açıklamalarda bulunan Hristodulidis,  Güney Kıbrıs’ın, bölge ülkelerle, deniz sınırlarının bulunduğunu buna bağlı olarak Türkiye’nin faaliyetlerinin her an komşu ülkelerde de sorunlara neden olabileceğini savundu.

Hristodulidis, bu nedenden dolayı Kahire Deklarasyonu’nda,  Türkiye’ye, “yasa dışı faaliyetlerini” sonlandırması konusunda çağrı yapan ifade bulunduğunu belirtti.

Doğal gaz sıvılaştırma terminal fikrini terk ettiği gerekçesiyle hükümete eleştiri yöneltenlere, açıklamaları iyi okumaları yönünde çağrıda bulunan Hristodulidis, terminalin stratejik hedef kalmaya devam ettiğini, ancak mevcut zamanda var olan olgularla inşasının ileriye götürülmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Hristodulidis, ENI’nin sonuçlarını görmeleri ve aynı anda başka seçenekleri de incelemeleri gerektiğini söyledi.

Simerini gazetesine göre Hrristodulidis yaptığı açıklamada ayrıca Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır liderleri tarafından imzalanan Kahire Deklarasyonu’na değinerek üç ülke başkanının, Dışişleri bakanlarını ortak açıklamada bahsedilenleri yerine getirmesi için sorumlu olarak tayin ettiğini ifade etti.

İlk adımın, Enerji bakanlarının 24 Kasım’da bir araya gelmesi olduğunu ifade eden Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, üçlü zirve öncesinde Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi ile, iki ülkenin ilgi alanına giren konuların ele alındığı  iyi ve yaratıcı bir görüşme gerçekleştirdiğini de anımsattı.

Hristodulidis, Mısır Enerji Bakanı’nın, Rum mevkidaşı ile görüşmek ve pratikte nasıl ilerlenebileceğinin görülmesi amacıyla 23 Kasım’da Güney Kıbrıs’a geleceğini söyledi.

Üç ülkenin ortak açıklamasının, Ankara’yı rahatsız ettiğinin gözlemlenmesi ve Hükümetin Türkiye’ye yönelik bir mesaj gönderip göndermediği şeklindeki bir soru üzerine Hristodulidis, üçlü zirve ve Kahire Deklarasyonu’nun herhangi bir ülkeye karşı yönelmediğini, bölge ülkelerinin uluslararası hukuk ve ortak hedefler, arzular, karşı karşıya kaldıkları ortak sorunlar temelinde işbirliği yaptığını ifade etti.

PARTİLER AÇIKLAMA YAPMAYA DEVAM EDİYOR

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, partilerin, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Mısır arasında hafta sonunda gerçekleştirilen zirve konusunda yapmış oldukları açıklamalara yer vermeye devam etti.

Habere göre DİKO Basın Sözcüsü Hristiana Erotokritu yaptığı açıklamada, üç ülke arasında imzalanan ve benimsenen Kahire Deklarasyonu’ndan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İlişkilerin daha da ileriye götürülmesi çabalarını destekleyeceğini belirten Erotokritu, Mısır’ın yıllardır dost bir ülke olduğunu bugün ise stratejik müttefikleri olduğunu ifade etti.

KS EDEK ve Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise açıklamasında, gerek Kahire zirvesini gerekse Kahire Deklarasyonu’nun Doğu Akdeniz’deki geniş bölgede işbirliği, barış, istikrar ve güvenlik koşullarının sağlamlaştırılmasının ileriye götürecek çok önemli bir olay olarak nitelendirdi.

Omiru, bunun ayrıca Güney Kıbrıs’ın korunmasına ilişkin kalkanı da teşkil ettiğini ifade etti.

BAŞPİSKOPOS II.HRİSOSTOMOS

Alithia gazetesine göre Rum Kilisesi Başpiskoposu II.Hrisostomos ise açıklamasında, üçlü zirveyi, Hükümetin başarısı olarak nitelendirdi.

Siyasi liderlik arasında var olan birlikten dolayı duyduğu memnuniyeti de dile getiren Başpiskopos II.Hrisostomos, Türkiye’nin bölgedeki  “meydan okumaları” konusunda ise “Türkiye, bölgeden ne kadar erken giderse o kadar iyi olur” ifadesini kullandı.

Başpiskopos II. Hrisostomos, Dışişleri Bakanlığı’nın, özellikle AB’deki büyükelçileriyle birlikte çalışması,Tanrının kendilerine gönderdiği deniz altı zenginliklerinin, hükümetin de dediği gibi, devlete ait olduğunu, ulusal olduğunu, ayrıca bu ülkenin yasal vatandaşı olan herkesin, Helenlerin ve Türklerin bundan faydalanacağı şeklindeki bilincin Avrupa hükümetlerinde oluşturulması gerektiğini belirtti.

Başpiskopos II. Hrisostomos, açıklamasında ayrıca “Türkiye’nin ayrılma zamanının geldiğini, daha büyük zararlar vermemesi için ne kadar erken giderse o kadar iyi olacağını” savundu.

Hrisostomos ayrıca Türkiye’ye atıfta bulunarak “Kıbrıs’taki Türk toplumunun kendileriyle (Rum tarafıyla), mutlu ve mesut yaşamasını istiyorsa ayrılmaktan başka bir yöntemin bulunmadığını, Türk toplumu ve kendilerinin iyi günler görmesi için bunu yapması gerektiğini” de ileri sürdü.

YUNAN BASINI ÜÇLÜ ZİRVEYE GENİŞ YER VERDİ

Simerini gazetesi, Yunan basının, Kahire’de gerçekleştirilen üçlü zirve haberine geniş bir şekilde yer ayırdığını yazdı.

İlgili haberin Mısır ve Türk basınında da yer aldığını yazan gazete, Yunan basının gerek haberlerle gerekse makalelerle geniş yer bulduğunu belirtti.

Habere göre “Ethnos tis Kiriakis” gazetesi “Sultan Yangına Kürekle Gidiyor” başlıklı haberinde, Türk-Yunan ilişkilerinde, Kıbrıs sorununda ve Avrupa-Türkiye ilişkilerindeki yeni olguların TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi çatışma seçeneğinde ısrarlı olmasına neden olacağını ileri sürdü.

“Vimatos” gazetesi ise “Doğu Akdeniz’deki Enerji Pokeri” şeklinde başlık kullandı.