Güney Kıbrıs’ın, Rus makamlarının aleyhinde uluslararası tutukluluk emri çıkarması nedeniyle 15 Temmuz tarihinde tutukladığı Rus gazeteci Andrey Nekrasov meselesini ele alınış şeklinden dolayı “güvenilirliğinin sınandığı” iddia edildi.

Politis gazetesi, “Rus sömürgesi mi, AB üyesi ülke mi?” başlığıyla manşetten ve “Nekrasov Kıbrıs İçin Diken” başlığıyla iç sayfadan verdiği haberinde, sivil toplum örgütleri ve gazeteci örgütlerinin,  ekonomik ilişkilerden ötürü Rus taleplerine boyun eğen Güney Kıbrıs makamlarının tarafsızlığına ilişkin şüphelerini dile getirdiğini yazdı.

Habere göre, Avrupa Parlamentosu’ndaki Litvanyalı Milletvekili Petras Austrevicius ise, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’ye mektup göndererek, Nekrasov’un 13 Ağustos’ta çıkarılacağı ve Rusya’nın Nekrasov’un iade edilmesi talebinin inceleneceği mahkemeye gözlemci yollamasını istedi. Austrevicius ayrıca mahkemenin ön yargılı davranabileceği yönündeki inancını dile getirdi.

Haberde, Nekrasov’un dün mahkemede kendisini savunacak iki avukatla görüştüğünü de kaydeden gazete, avukatların, AB’de girdiği ilk ülke olan Litvanya’ya götürülmesi için Dublin Sözleşmesi maddelerinin uygulanmasını istediğini yazdı. Gazete, Nekrasov’un serbest bırakılması yönünde internette başlatılan imza kampanyasına 48 saat içerisinde 25 binden fazla kişinin katıldığını aktardı.

Gazete, Rusya’nın, Nekrasov’un iade edilmesi talebini destekleyen gerekli belgeleri henüz Rum makamlarına iletmediğini de belirterek, gazetecinin sadece Rusya istediği için cezaevinde bulunduğunu iddia etti.

Haberde, Nekrasov’un, gazetecilik mesleğindeki bazı icraatlarının Rus makamlarında yoğun rahatsızlıklar yarattığı da hatırlatıldı.