Rusya, Fransa ve Almanya’nın, Kıbrıs müzakerelerine destek belirttikleri haber verildi.

Haravgi gazetesinde yer alan haberde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e Moskova’nın Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili müzakereleri desteklediğini söylediği ifade edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı basın bültenine göre, Lavrov’un dün Anastasiadis’le telefonda görüştüğünü yazan gazete, Lavrov’un Anastasiadis’e, Moskova’nın, Kıbrıslı Rumların ve Türklerin menfaatine olacak olan kapsamlı, işlevsel ve adil bir çözüme varılması için, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin müzakereleri desteklemekte olduğunu söylediğini aktardı.

Öte yandan Fransa’nın Avrupa Birliği Bakanı Harlem Desir’in ise, müzakerelerin kesintiye uğraması dolayısıyla duyduğu endişeyi dile getirdiğini yazan gazete, Fransız yetkilinin, ülkesinin, BM’nin AB’nin desteğiyle belirlediği çerçeveler içerisinde çözüme varılması hedefine, mümkün olan her şekilde katkıda bulunmaya hazır olduğunu tekrar teyit ettiğini iletti.

Gazeteye göre Desir, “Kıbrıs-Fransa Dostluk Grubu” heyetiyle görüşmesi sırasında, müzakerelerin bu temelde yeniden başlaması gerektiğini vurgulayarak, karşılıklı suçlamalardan kaçınılması gerektiğini, çünkü bunun iki toplum arasında ve kamuoyu aşamasında geliştirilen güveni yaralayacağını ifade etti.

Almanya’nın Güney Lefkoşa’daki Büyükelçisi Nikolai Von Schoepff ise Rum Haber Ajansı KİPE’ye açıklamasında, Berlin’in, Kıbrıs’taki iki toplum liderinin, müzakerelerin önümüzdeki haftalarda başarılı bir şekilde sonuçlanması için mümkün olan her şeyi yapacaklarına inandığını dile getirdi.

Alman Büyükelçi, adayı yeniden birleştirecek olan çözümün, her zamankinden daha önemli olduğunu dile getirdi.

Fileleftheros’un haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova ise açıklamasında, Batı’nın, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili müzakere sürecini etkileme çabalarının, kabul edilemez olduğunu söyledi.

Liderler arasında Mont Pelerin’de gerçekleştirilen müzakerelerin, çözüm bulunması sürecine hiçbir önemli ilerleme getirmediğini dile getiren Zaharova, tarafların sorunun çözümünün yararına olacak kapsamlı bir çalışmaya hazır olmalarını ise selamladı.

Zaharova, kısa zaman önce gerçekleştirilen temaslarda var olan büyük dinamiğin ve yapıcı yaklaşımın muhafaza edilmesini umduğunu da sözlerine ekledi.