Fileleftheros gazetesi “Moskova ve Pekin’den Pas – Türk Kışkırtmalarını Göğüsleme Konusunda Lefkoşa’ya Destek” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği MEB’indeki hareketlerini şikayet etmek amacıyla dünya devletlerine gönderdiği mektuplara Rusya ve Çin’den yanıt geldiğini yazdı.

Gazete, Rusya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchiy’nin, Rusya’nın, Güney Kıbrıs’ın “egemenlik haklarına saygı ilkesini” desteklediği ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Milano’da gerçekleştirdikleri görüşmede Putin tarafından dile getirilen tezlerin geçerli olmayı sürdürdüğü mesajını Rum hükümetine ilettiğini belirtti.

Haberde, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Güney Kıbrıs Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada da, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarını uygulamasına ve araştırmalar yapmasına destek belirtildiği” yer aldı.

Gazete, Fransa’nın da Rusya ve Çin gibi desteğini dile getirdiğini belirtirken Güney Kıbrıs’ı stratejik ortak olarak nitelendiren ABD’nin ise “Türk kışkırtmalarını kınamaktan kaçındığı” yorumunda bulundu.

RUSYA ZİYARETİNİ ERKENE ALMA ÇABASI

Gazete, Anastasiadis’in kalp rahatsızlığı ve ameliyat olma gerekliliği sebebiyle Rusya’ya yapacağı ziyaretin daha erkene alınması yönünde çaba saf edildiğini de belirtti.

Haberde, Anastasiadis’in Rusya ziyaretinin, 18-19 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek Avrupa Konseyi toplantısı öncesinde yapılması yönünde diplomatik girişim yapıldığı, Rusya ve Güney Kıbrıs’ın konunun halli için sürekli istişare içerisinde bulundukları vurgulandı.

KASULİDİS: “RUSYA VE ABD KARŞISINDAKİ TUTUMUMUZ SABİT”

Simerini gazetesi ise, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in dün bakanlığının bütçesi Rum meclisinde görüşülürken milletvekillerin sorularını yanıtladığını, Rusya ve ABD’ye yönelik tutumunun “birinin aleyhine, ötekinin lehine olacak şekilde değişmediğini” söylediğini yazdı.

Kasulidis, Güney Kıbrıs ile ABD ilişkileri konusunda yapılan şeyin, terörizmle mücadelede Güney Kıbrıs’ın rolüne ilişkin eksikliğin giderilmesi olduğunu belirtti.

Kasulidis, Rusya’nın Güney Kıbrıs’ın AB içerisindeki yapıcı rolünü bildiğini iddia ederek Güney Kıbrıs’ın “AB’nin nöbet kulübesi olduğu” görüşünü savundu.

SCHENGEN’E BAŞVURU 2018 YILINDA

Politis gazetesi ise, Kasulidis’in Rum meclisindeki konuşmasında Güney Kıbrıs’ın Schengen Bölgesi’ne dahil olması konusuna da değindiğini ve 2017’ye kadar hazırlıklarının tamamlanarak Schengen’e katılım için kontrole hazır olduklarını duyurmayı beklediklerini söylediğini aktardı.

Kasulidis, Schengen bölgesine katılmalarının 2018’de gerçekleşmesini öngördüklerini ifade ederek, bunun gerçekleşmesinin gerek turizm gerekse üçüncü ülke vatandaşlarının taşınmaz mal alımına birçok olumlu etkisi olacağını vurguladı.