Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bugün yapılacak 127’nci toplantısına katılmak amacıyla Güney Kıbrıs’ta bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, dün Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile bir araya geldiği, bugün de Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edileceği haber verildi.

Alithia gazetesi “Lavrov MEB Tehditlerine İlişkin Olarak İtidal Tavsiyesinde Bulundu” başlıklı haberinde, Lavrov’un dün bir araya geldiği Kasulidis tarafından Kıbrıs müzakerelerinin gidişatı hakkında bilgilendirildiğini yazdı.

Lavrov’un, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı olarak ilan edilen “Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB)” ileri sürülen Türkiye’nin tehditleri konusunda “itidal (kendine hakim olunması) tavsiyesinde bulunduğunu” yazan gazete, Lavrov ile Kasulidis’in dün Rum Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından, basına ortak açıklamalarda bulunduklarını kaydetti.

Gazeteye göre, Moskova’nın, Türkiye’nin MEB’deki ileri sürülen tehditleri konusundaki tezinin ne olduğunun kendisine sorulması üzerine Lavrov, “bütün bu konuların ve tartışmalı fikirlerin, tüm müdahil tarafların rızasıyla hukuki çerçeve içerisinde ele alınması gerektiğini” dile getirdi.

“Bu durumda ve benzer herhangi bir durumda olduğu gibi, şiddet kullanımı ve şiddet kullanımı tehdidine ilişkin olarak itidal tavsiyesinde bulunan” Lavrov, “müdahil tüm tarafların da bu yolu seçmelerini umduğunu” dile getirdi.

“RUSYA’DAN ADİL ÇÖZÜME DESTEK”

Lavrov konuşmasında, Rusya’nın, iki toplum arasındaki anlaşmalar ve BM Güvenlik Konseyi kararları temelinde, Kıbrıs sorununun adil, kalıcı ve yaşayabilir çözümüne olan desteğini de yineledi.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’u Kıbrıs müzakerelerinin mevcut aşaması hakkında bilgilendirdiğini yazan gazete, Kasulidis’in, Lefkoşa Rum kesiminin Rusya Federasyonunun “Kıbrıs’la” ilgili ilkeli pozisyonundan ötürü duyduğu memnuniyeti belirttiğini de aktardı.

Kasulidis, “Lavrov ile BM Güvenlik Konseyi’nin yalnızca olası bir çözümün destekçisi olarak değil, çözümün tam anlamıyla uygulanmasına ilişkin gerekli kararların alınmasına yönelik belirleyici rolünü ele aldıklarını” da dile getirdi.

Kasulidis’in Lavrov’u Rum kesiminin enerji planlamaları konusunda bilgilendirdiğini de belirten gazete, Kasulidis’in “Kıbrıs sorununda bir çözüme varılması çabalarını daha da karmaşık gale getirenin, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki saldırgan politikaları olduğunu” iddia etti.

Gazete Kasulidis’in konuyla ilgili bir soruya yanıtında, bu konuyu Lavrov ile ele aldıklarını belirttiğini, ancak daha fazla detayı ifşa etmek istemediğini de iletti.

Kasulidis “Uluslararası hukuk ve BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin her durumda üstün gelmesi konusunda bir görüş birliği bulunduğunu” da söyledi.

Lavrov’la, ikili ilişkileri aynı zamanda iki ülkenin çeşitli alanlardaki işbirliğini ele aldıklarını da belirten Kasulidis, basın toplantısının ardından Lavrov onuruna düzenleyeceği çalışma yemeğinde, müzakere edilmekte olan çeşitli anlaşmaların tamamlanma konusunda hareket edeceklerini de söyledi.

Kasulidis Lavrov’la, aralarında Ukrayna sorunu ve Minsk anlaşmasının tam anlamıyla uygulanması ihtiyacının da bulunduğu, bir dizi uluslararası ve bölgesel meseleyi ele alacaklarını da ifade etti.

Suriye’deki durum konusunda ise Kasulidis, Rum kesiminin AB’nin (Suriye’ye) en yakın konumdaki üye devleti olarak, ülkede demokratik ve temsili bir hükümet kurulması için, politik bir geçiş süreci görmeyi istediğini ifade etti.

Lavrov’la AB-Rusya ilişkilerini ele alacaklarını da ifade eden Kasulidis, AB-Rusya ilişkilerindeki mevcut durumun hiçbir tarafa faydalı olmadığını sözlerine ekledi.

Haber Simerini gazetesinde “Lavrov Meydan Okumalar İçin İtidal Tavsiyesinde Bulundu”, Politis’te “Lavrov MEB İçin İtidal Tavsiyesinde Bulundu”, Haravgi’de “MEB’deki Türk Tehditlerine Karşı İtidal”, Fileleftheros’ta ise “Lavrov: Şiddet Kullanımına Hayır- Rusya Dışişleri Bakanından Kıbrıs MEB’inde Sıcak Olay Yaşanmasına İlişkin Türk Tehditlerine Sade Bir Yanıt - Moskova’dan Kıbrıs Sorununa İstikrarlı Destek” başlıklarıyla yer aldı.

GÜNEY KIBRIS’IN AVRUPA KONSEYİ BAKANLAR KOMİTESİ DÖNEM BAŞKANLIĞI BUGÜN SONA ERİYOR

Öte yandan Politis haberinde, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin bugün Rum kesiminde yapılacak olan çalışmaları için Güney Kıbrıs’ta bulunduğunu ve Güney Kıbrıs’ın Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi dönem başkanlığının da bugünkü çalışmalarla son bulacağını yazdı.

Türkiye’yi toplantıda Türkiye’nin Strazburg’daki Daimi Temsilcisi Erdoğan İşcan’ın temsil edeceğini yazan gazete, toplantıya Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in başkanlık edeceğini, öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı’nın da toplantıda konuşma yapacaklarını ekledi.

Alithia ise haberinde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’ın da toplantı için Güney Kıbrıs’ta bulunduğunu haber verdi.