Moskova’nın, Vladimir Putin aracılığıyla, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki araştırmalara ilişkin ilgisinin yeniden canlandığı belirtildi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün Moskova’da gerçekleştirdiği görüşmelerin yoğun gündemi içerisinde, birçok cesaret verici gelişmelerin ortaya  çıktığı da haber verildi.

Güney Kıbrıs ve Rusya arasında bir dizi anlaşma da imzalandı.

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün Moskova’da gerçekleştirmiş olduğu temaslara geniş bir şekilde yer verdiler.

Gazete, “MEB’te Rus Gözleri- Enerji İçin İlgi Canlandı- Putin’den Kıbrıs Sorununa Destek” başlıklı haberinde Anastasiadis’in Rusya temaslarına ve iki ülke arasındaki işbirliğini öngören 11 anlaşmanın imzalandığını yazdı ve ayrıntıları aktardı.

Habere göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Anastasiadis ile yaptığı görüşme sonrasında, ülkesinin, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesine ilişkin ilgisini, Rusya’nın ilgili ihaleleri kaybetmesine karşın, geri çekmediğini ifade etti.

Gazete Putin’in yeni tur izinlere ilgi gösterme ve Güney Kıbrıs parsellerinde faaliyet gösteren şirketlerle işbirliği ihtimalini ise açık bıraktığını belirtti.

Putin ile Moskova’daki diğer muhatapların Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına destek belirttiğini de yazan gazete, görüşmelerde Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan dolayı Güney Kıbrıs’ın uğradığı mağduriyetin de ele alındığını yazdı.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalara da değinen gazete ilginin en çok savunma alanındaki işbirliğine odaklandığını, ilgili anlaşmanın Rus gemilerinin, Rum limanlarına demirlemesini öngördüğünü yazan gazete Güney Kıbrıs’ın ayrıca sivillerin ve yakıtın taşınmasında ayrıca personelin dinlenmesinde kolaylıklar da sağlayacağını belirtti.

Gazete ayrıca Rum heyetin dün Moskova’da gerçekleştirdiği temasların resmi ve gayri resmi kısımlarında,  Rusya’nın Kıbrıs sorununa yaklaşımının ilkelere dayalı olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını da yazdı.

Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Anastasiadis’in önünde, Kıbrıs sorunundaki müzakereler sürecinin yeniden başlaması için, ülkesinin Türkiye ile olan iyi ilişkilerini değerlendireceği taahhüdünde bulunduğunu belirtti.

Habere göre Putin, Anastasiadis ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında ise dışarıdan müdahale olmaksızın Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının gerekliliğinden bahsetti.

Rum gazetecinin sorusu üzerine Putin, Kıbrıs sorununda yaşayabilir ve uzun soluklu bir çözüm bulunması gerekliliğinden bahsetti ve bunun Ada’nın kuzey ve güney bölümünün faydasına olacağını dile getirdi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise Rum Yönetimi’nin, Kıbrıs sorununa desteğinden dolayı Rusya’ya duyduğu minnettarlığı dile getirirken Rusya’nın Kıbrıs sorununa yönelik desteğini “sabit ve özverili” olarak nitelendirdi.

Anastasiadis, Rusya Devlet Başkanı Putin’e yönelik, Güney Kıbrıs’a davetini de yineledi.

Gazete ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, bu yıl 70’inci yılını tamamlayacak olan “anti-faşist” zaferin, kutlamalarına katılacak olan resmi davetliler listesine dahil edildiğini de belirtti.

Rusya’nın, Güney Kıbrıs’ın, Rusya’ya karşı yaptırımlardan dolayı ekonomik açıdan ödediği bedeli bildiğini belirten gazete buna bağlı olarak masaya konulan fikirlerden birinin de, tedbirlerden muaf tutulacak olan Rum-Rus şirketlerin kurulması olduğunu yazdı.

Habere göre Putin, bu konuya ilişkin olarak ise  “durumu düzeltmemiz mümkün” ifadesini kullandı.

Anastasiadis, aynı konuda ise, ülkesinin, Rusya’ya karşı daha ılımlı yaptırımlardan ve Rusya ile diyalogtan yana olduğunu ifade etti.

PUTİN, BARBAROS’U CEP TELEFONUNDAN GÖRDÜ

Fileleftheros gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türk araştırma gemisi “Barbaros’”un, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi’ni “ihlal etmesini”, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, cep telefonundan gördüğünü yazdı.

Gazete Putin’in ilgili fotoğrafı incelediğini ve müzakerelerin durmasına neden olan Türk tutumuna ilişkin ilgisini ortaya koyan bir dizi soru yönelttiğini de belirtti.

PUTİN’İN HEDİYESİ “GRİVAS’IN BİLDİRİSİ”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Anastasiadis’e, Georgios Grivas Digenis’in, 1959 EOKA mücadelesinin sona ermesiyle yayımladığı daktiloda yazılmış bildirisinin aslını hediye ettiğini belirten gazete, Putin ve Anastasiadis’in birbirlerine hatıra hediyeleri, ikon,  takdim ettiğini yazdı.

PUTİN ANASTASİADİS’İN DAVETİNİ KABUL ETTİ

Alithia gazetesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Anastasiadis’in Güney Kıbrıs’a ikinci kez yinelediği davetini kabul ettiğini yazdı.

Gazete geriye, Putin’in, diplomatik yol aracılığıyla, gelişine ilişkin ayrıntıların ele alınmasının kaldığını belirtti.

ANASTASİADİS’İN DİĞER TEMASLARI

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rusya temasları çerçevesinde Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ve Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Sergey Evgenyeviç Narişkin ile de bir araya geldi.

Fileleftheros gazetesine göre Medvedev, Anastasiadis ile görüşmesinde iki ülke arasında kurulan diplomatik ilişkilerin bu yıl 55’inci yılını tamamladığını dile getirdi.

Medvedev, görüşmede ayrıca 2010 yılında Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyarete de değindi ve o dönemde iki ülke arasında bir dizi anlaşma imzalandığını anımsattı.

Anastasiadis ise görüşmede Rum halkının, ilkelere dayalı tezlerinden dolayı Rusya’ya yönelik duyduğu minnettarlığı dile getirdi ve iki ülke arasındaki tarihi bağların muhafaza edilmesi yönündeki temennisini dile getirdi.

Alithia gazetesi görüşmede Medvedev tarafından Kıbrıs (Rum) Havayolları’nın kapanmasının ardından hava taşımacılığı konusunun da gündeme getirildiğini yazdı.

Habere göre Medvedev, Moskova’nın, Güney Kıbrıs’ın dünya ile bağlantısını sağlama konusunda yardımcı olmaya hazır olduğunu belirtti.

NARİŞKİN

Anastasiadis’in, Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Sergey Evgenyeviç Narişkin ile de görüştüğünü yazan Fileleftheros gazetesi, Narişkin’in, Güney Kıbrıs’ın Ukrayna krizi nedeniyle Güney Kıbrıs’ın takındığı ilkelere dayalı tutumundan dolayı Rum hükümetine ve meclisine teşekkürlerini iletti.

Narişkin açıklamasında ayrıca Devlet Duması’nın, Güney Kıbrıs’ın Rusya’dan aldığı 2.5 milyar Euro’luk kredinin yeninden yapılandırılması ve süresinin uzatılmasını onayladığını belirtti.

Habere göre bununla birlikte Güney Kıbrıs’ın Rusya’ya yönelik krediyi geriye ödemeye başlamasının 2018 yılından 2022 yılına uzatıldığını faizin ise yüzde 4.5’ten yüzde 2.5’e düşürüldüğü belirtildi.

Fileleftheros gazetesi Anastasiadis’in Kızıl Meydan’da bulunan Meçhul Asker anıtına çelenk koyduğunu da yazdı.

GÜNEY KIBRIS VE RUSYA ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs ve Rusya arasında imzalanan anlaşmalara da geniş bir şekilde yer verdiler.

Bazı gazeteler imzalanan anlaşma sayısını 11 verirken, bazıları ise bunun 10 olduğunu yazdı.

Fileleftheros gazetesi, anlaşmaların, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in himayesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis tarafından imzalandığını belirtti.

İki ülke arasında imzalanan 11 anlaşmadan 8’nin, Lavrov ve Kasulidis tarafından imzalandığını belirten gazete, diğer üçünün ise bürokratlar tarafından imzalandığını yazdı.

Gazete anlaşmaları şu şekilde sıraladı:

“1.İki ülkenin 2015-2017 dönemini kapsayan ortak faaliyet programı. Bu program siyasi, toplumsal, insani, bilimsel ve teknik ilişkiler konusunda ikili ve çoklu işbirliğini içeriyor.

2- İki ülkenin 1996 yılında imzaladıkları askeri ve teknik işbirliğinin, uluslararası güvenliğin ve askeri personelin eğitilmesi amacıyla güncelleştirilmesi.

3- Teröre karşı mücadele ve bu konuda personel eğitimi.

4- Uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele.

5- Her iki ülkenin savunma bakanlıkları arasında, Güney Kıbrıs  tarafından Rusya tarafına kolaylık sağlanmasıyla denizcilik alanında, işbirliği memorandumu.

6- İki ülkenin eğitim bakanlıkları arasında araştırma ve teknoloji  alanlarında işbirliği.

7- Ticaret, enerji, taşımacılık, tarım, kültür ve turizm alanlarında mali işbirliği protokolü.

8- İki ülkenin araştırma merkezleri arasında eğitim, kültür ve bilim alanlarında işbirliği.

İki ülkenin bürokratlarının imzaladığı, geriye kalan   3 anlaşma ise şöyle yer aldı:

‘9- Rum sermaye piyasası komisyonu ile Rusya Merkez Bankası arasında işbirliği memorandumu

10- Rum yatırımların cezbedilmesi  örgütü (CIPA) ile Rus Yatırımların Cezbedilmesi örgütü  arasında yatırımların ileriye götürülmesi.

11- Lefkoşa Üniversitesi ile Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsü arasında işbirliği memorandumu’”.

ASKERİ ANLAŞMA

Alithia gazetesine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askeri alanda Anastasiadis’e, önceki Rus rejiminin, silahlanma programlarında askeri ve malzeme açısından yardım ettiğini bildiğini belirterek, Güney Kıbrıs tarafından herhangi bir yardım istenmesi durumunda bunu karşılamaya hazır olduklarını dile getirdi.

Putin ayrıca Anastasiadis’e, bu (askeri) işbirliğiyle sorun yaratmak istemediğini ne de iki ülke arasındaki dostane ilişkilerden istifade etmek istemediğini belirterek, bu işbirliğinin herhangi birinin aleyhine olmadığını da söyledi.

Simerini gazetesi, iki ülke arasında imzalanan, savunma bakanlıklarının denizcilik alanındaki işbirliğini öngören söz konusu anlaşmanın, teröre karşı mücadelede uluslararası çabalarda yer alan Rus gemilerinin, Güney Kıbrıs limanlarına demirlemesini öngördüğünü yazdı.

Gazete ayrıca anlaşmanın, askeri-siyasi konularda, askeri eğitim alanında bilgi alışverişini de öngördüğünü belirtti.

Habere göre anlaşma, insani durumlar söz konusu olduğu zaman Rum havalimanlarının da kullanılmasına olanak sağlıyor.