Fileleftheros, kamuoyu önüne Pazartesi günü çıkacak yeni oluşumun önderliğini yapan 7 kişilik komitenin, Rum toplumu içerisinde yaptıkları işlerle tanınan ancak siyasi partilerle ilişkisi olmayan kişilerden oluştuğunu yazdı.

Habere göre, Athos Kiranidis’in başı çektiği 7 kişilik komite, tanınmış operatör dr. Hristos Samaras, akademisyen Yorgos Karayorgis, Yannis Kleanthus, Maria Leonidu, Nakis Papadopulos ve Nikolas Dimitriu yer alıyor.

Komitenin henüz başkanını seçmediği ve görev paylaşımının önümüzdeki günlerde yapılacağı kaydedilirken, oluşumun vizyonu ve siyasi ilkeleri şöyle sıralandı:

“-Kıbrıs’ı güvenlik, sosyal ve ekonomik refah şartları altında, yasal sakinlerinin insan haklarından, temel özgürlüklerden ve Avrupa müktesebatından yararlanacağı egemen ve ileri demokratik devlet haline getirmek.
-Türk işgaline son vermek. Kıbrıs halkının geleneksel temel değerlerinin restorasyonu, rüşveti bastırmak için mücadele etmek.
-Siyasi yaşamda partizanlığı kaldırmak. Kıbrıs ile ilgili bütün hayati konularda bilimsel açıdan yapılandırılmış strateji belirlemek.”

Oluşumun, seçim sisteminde karma oy yöntemini, seçilmiş devlet yetkililerinin bir dönemlik görev süresinin 5 yılı geçmemesi görüşünde olduğu belirtilen haberde, Kıbrıs sorunuyla ilgili vizyonun ise “devletin üniter egemenliğini güvence altına almayacak bir çözüm kabul edilemez. İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon, çözüm zemini olamaz çünkü hareketin vizyonuna uygun değildir” şeklinde izah ediliyor.

Oluşumun siyasi deklarasyon ilkeleri kurucu üyelerin yapacağı ilk toplantıda onaylanacak. Kurucularına göre yeni oluşum, Rum kamuoyunun siyasi partiler ve işleyiş yöntemlerine yönelik hoşnutsuzluğuna cevap vermek için, ömrünün sadece 7 yıl olacağı –toplumu yeniden yapılandırmak için bu sürenin yeterli olduğu- temel ilkesi haricinde, kurucu üyelerin Pnois Lau’nun partisel faaliyetlerine katılımları için hiçbir maddi karşılık veya tazminat almayacaklarını taahhüt etti.