Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “müzakerelere ve bir sağırlar diyaloguna yeniden geri dönmesi yönündeki öğütlere boyun eğmesinin söz konusu olmadığını, yeni oldubittiler yaratılmasının kabulünü içeren bir durumda devam eden müzakerelerde kalmasının ise, halkın kendisine verdiği göreve layık olmama anlamına geleceğini” söyledi.

Alithia ve diğer gazeteler, Anastasiadis’in dün bir anma töreninde yaptığı konuşmada, müzakere sürecinin başlamasına beş gün kala Türkiye’nin gerçekleştirdiği ileri sürülen “kışkırtmanın” sadece uluslararası hukuku çiğnemekle kalmayıp, Kıbrıs sorununda özlü katkı sağlayacağına dair yaptığı açıklamalara inanları da yalanladığını söylediğini yazdılar.

Habere göre Anastasiadis, “doğal gazın devlete ait olduğu ve Kıbrıslı Türklerin de çözüm sonrasında bundan faydalanabilecekleri” iddiasını yinelediği konuşmasında Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) “kışkırtmalarının” ne Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ) uygulanmasına ne de müzakerelere katkısının olduğunu savundu.

AKEL

Öte yandan AKEL, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in açıklamalarına tepki göstererek “Türk kışkırtmalarına ilişkin vatansever söylemlerin dozunun yükseltilmesinin uluslar arası toplumu, Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasından çekilmek zorunda bırakıldığına ikna etme çabasına zarar vereceğini” belirtti.

AKEL’den yapılan açıklamada, Anastasiadis’in herkesten “az konuşup çok eylemde bulunulmasını” talep ettiği ancak buna yine kendisinin uymadığı eleştirisinde de bulunuldu.