Fileleftheros gazetesi, “Şahısları Mı, Partileri Mi Tercih Ediyorlar” başlıklı haberinde, Rum Radyo ve Televizyonu’nun (RIK) “Siyasi Kültür ve Seçim Davranışı” konulu araştırmasının sonuçlarına dayanan seçmen kriterlerine yer verdi. 

Habere göre, “Başkanlık için oy kullanırken sizin için hangisi daha önemlidir, siyasi dinamiklerin ve partilerin desteklediği aday mı, yoksa adayın kişiliği (şahsiyeti) mi?” şeklindeki soruya ankete katılanların yüzde 77’si adayın kişiliğine, yüzde 6’sı siyasi dinamiklerin ve partilerin desteğine, yüzde 13’ü her iki kritere baktığı şeklinde yanıt verirken, yüzde 4’ün herhangi bir görüş ortaya koymadığı belirtildi. 

“Başkanlık seçimlerinde oy vermeyi düşündüğünüz adayın, daha iyi, yoksa kötünün iyisi olduğunu söyleyebilir misin” şeklindeki soruya yüzde 57 “kötünün iyisi”, yüzde 36’sı “daha iyi” şeklinde cevaplarken, yüzde 8 görüş belirtmedi. 

Haberde, “Nikos Anastasiadis için yüzde 54 daha iyi, yüzde 46 kötünün iyisi; Stavros Malas için yüzde 53 daha iyi, yüzde 46 kötünün iyisi, yüzde 1 fikri yok; Nikolas Papadopulos için yüzde 40 daha iyi, yüzde 58 kötünün iyisi, yüzde 2 fikri yok; Hristos Hristu için yüzde 32 daha iyi, yüzde 61 kötünün iyisi, yüzde 7 fikri yok; Yorgos Lillikas için ise yüzde 47 daha iyi, yüzde 53 kötünün iyisi” yanıtlarının verildiği yazıldı.

Gazete, yine aynı sonuçlara dayanarak, seçmenlerin yüzde 52’sinin, kendisini bir siyasi partiye yakın hissettiğini, yüzde 48’inin ise yakın hissetmediğini ifade ettiğini belirtti.