Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla yürütülen müzakereler çerçevesinde liderlerin dün bir araya gelmesi, Rum basınında da geniş yer buldu.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, liderlerin dünkü görüşmede ele aldığı konulara ve görüşme sonrasında yaptıkları açıklamalara yer verdi.

Haberi “Sıcaklarla (konularla) Yaz Perdesi-Akıncı ve Anastasiadis’in Yakındaki Gündemi Güvenlik ve Toprak” başlığıyla yayımlayan Fileleftheros gazetesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, 29 Temmuz’da, tatilden önce son görüşmelerinde, “garantiler, güvenlik ve toprak” gibi yakıcı konulardan  “ilk tadı alacağını” yazdı.

Bu konuların, bu aşamada görüşülmesinin önemli addedildiğini yazan gazete, Türk tarafının, çok taraflı konferans çerçevesinde güvenlik konusunu sürecin sonuna havale ederek sadece görüş alışverişinin yapılacağını düşündüğünü; Kıbrıs Rum tarafının ise, güvenlik başlığında anlaşma/görüş birliği sağlanmasının mümkün olması için derinlemesine görüşme istediğini belirtti.

Liderlerin dün 3 saati aşkın süren görüşmede vatandaşlık ve temel özgürlükler konularını ele aldıklarını belirten gazete, elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak dünkü buluşmada, görüşülmekte olan konularda daha önceki görüş birliklerinin teyit edildiğini bildirdi. Gazete, nüfus oranı konusunda bir yandan, nerdeyse 4:1 oranında prensip anlaşması bulunduğunu ancak TC kökenli vatandaşlara ilişkin bazı konuların ise askıda olduğunu yazdı.

Gazete bir merkezi ve iki iç vatandaşlığın olacağı vatandaşlık konusunda anlaşma sağlanırken, kriterleri onaylayacak mekanizmalar konusunda sonuca varılmadığının görüldüğünü de belirtti.

Dört temel özgürlük konusunda ise koşula bağlı prensip anlaşması olduğunu kaydeden gazete, bu anlaşmanın, dört temel özgürlüğün AB’nin ilkelerini teşkil ettiği ve ekonomik boyutunun da bulunduğu olgusuna dayandığını yazdı.

Gazete, bu görüşmenin, Kıbrıs Türk kurucu devlette nüfus ve toprak çoğunluğu olması şeklindeki Türk tezine atıfta bulunan konulara dayanmadığını da belirtti.

Gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in görüşme sonrasındaki açıklamalarına da yer verdi.

Haberi “Özgürlükler ve 4:1 Oranına İlişkin Görüş Birliği” başlığıyla yayımlayan Alithia gazetesi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dünkü görüşmede, 4:1 civarında belirlenen nüfus oranına ve dört temel özgürlüğe ilişkin sağlananları olumlu bir gelişme diye  nitelendirdiğini yazdı.

Politis gazetesi ise ilgili haberi “İleriye Adım Attılar-Hemen Hemen 4:1 Oranını ve Temel Özgürlükleri Kapattılar” başlığıyla verirken, iki liderin dün, temel özgürlükleri ve 4:1 oranını görüş birliği olarak kapatma konusunda kararlı bir adım attıklarının görüldüğünü bildirdi.

Gazete geriye, müzakereciler düzeyinde ele alınacak teknik ayrıntıların kaldığını ancak esas çalışmanın yapıldığını belirtti.

Haberde, bir sonraki görüşmenin ise AB ve ekonomi konularıyla 12 Temmuz’da yapılacağı bilgisi de yer aldı.

ANASTASİADİS

Alithia gazetesine göre Anastasiadis, Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada görüşmeyi “yapıcı ve yaratıcı” olarak nitelendirdi.

Amacın, en kısa zamanda ve mümkünse 2016 yılı içerisinde çözüm sağlanması olduğunu yineleyen Anastasiadis, herkesin, diğerinin haklarını etkilemeksizin, bir kimsenin endişelerinin göz ardı edilmesinin mümkün olmadığı bilincine sahip olmasının da önemine işaret etti. 

Bugüne kadarki müzakere sürecinden memnun olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis, bir dizi başlıktan memnun olduğunu, ancak temel farklılıkların bulunduğu başka önemli başlıklarda ise ihtiyatlı davrandığını ifade etti.

Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tutumunun, hiçbir TC kökenli vatandaşın Türkiye’ye geri gönderilmemesi yönünde olduğu şeklindeki sorusu üzerine Anastasiadis, ayrıntılara girmek istemediğini ancak Kıbrıs vatandaşlığına sahip olacakların sayısının belirlendiğini söylemekle yetineceğini ifade etti.

“ÇOK ÇOK YAKIN”

Nüfus oranının 4:1 oranında olup olmadığı şeklindeki bir soru üzerine Anastasiadis “çok az farkla çok çok yakın” yanıtını verdi.

Temmuz ayındaki görüşmeler turunun tamamlanmasıyla nereye doğru gidildiğinin ortaya çıkıp çıkmayacağı şeklindeki bir soru üzerine de Anastasiadis, diyaloğa zaman takvimi konulmaması gerektiğini belirtti.

Anastasiadis sözlerinin devamında “Ne kadar diyalog yapılırsa, toplumlardan birinin veya diğerinin endişeleri o kadar belirlenir, aynı zamanda anlaşmazlıklara köprü kurulması yönteminin de bulunması gerekliliği tespit edilir” ifadesini kullandı. 

PARTİLER

Fileleftheros gazetesi, bazı siyasi partilerin Kıbrıs sorununa ilişkin açıklamalar yaptığını yazdı.

Habere göre Rum Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği adına açıklama yapan Aleksia Sakadakis, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yanlış yolda yürüdüğünü savundu.

Sakadakis, müzakereler ilerledikçe Cumhurbaşkanı Akıncı’nın “gerçek niyetlerinin” ortaya çıktığını savundu ve Türkiye’den gelen TC kökenli vatandaşların hepsinin, çözümden sonra adada kalmasının kabul edilmesinin mümkün olmadığını iddia etti.

Sakadakis ayrıca Anastasiadis’in, Ulusal Konsey’in derhal toplanması yönündeki kararına ilişkin memnuniyetlerini de dile getirdi.

ELAM yaptığı açıklamada Akıncı-Anastasiadis arasındaki temaslar sürerken derhal Kıbrıs sorununa ilişkin bilgilendirme istedi.

Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus ise açıklamasında kendi görüş ve tezlerini savunmak için Ulusal Konsey’de olacaklarını belirtti.

Theoharus, Anastasiadis’in, kendi görüşlerine inanan ve kendi çizgisinde olanlardan oluşan bir Ulusal Konsey yaratmak istemesine karşın, Dayanışma Hareketi’nin kendi görüşlerini savunmak için orada olacağını ifade etti.

Theoharus açıklamasında ayrıca Dayanışma Hareketi Başkan Yardımcılığı’na Poli Pallikarus’un atandığını da duyurdu.