Politis gazetesi “3 Bine Karşı 71… Bir Grup Kıbrıslı Rum Teknik Komitelerin Rolünü Doğrudan Sorguluyor” başlıklarıyla verdiği haberinde, 71 Kıbrıslı Rum’un, “Kıbrıs Tiyatro Örgütü’nün işgal altındaki Salamis’teki oyununa karşı vatandaşlar inisiyatifi” başlığı altında bir metne imza atarak oyununun iptal edilmesini istediğini yazdı.

Metne imza atanlar arasında, her türlü federal çözümün karşısında olan bilindik isimlerin yer aldığını belirten gazete, Rum Tiyatro Örgütü eski Başkan Yardımcısı Nikos Mihalis’in de imza atanlar arasında bulunduğuna dikkat çekti.

Habere göre Rum Tiyatro Örgütü Başkanı Yannis Tumazis ise, oyuna gösterilen bu yeni tepkiyi yorumlamaya çağrılması üzerine, tepki metninin topladığı 71 imzanın, oyun için giriş kartı temin eden 3 bin kişinin gerisinde kaldığını söyledi.

Simerini gazetesi ise “Vatandaşlar İnisiyatifi”nin internet üzerinde bin 227 imza toplayarak bunu Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e ilettiğini yazdı.

Öte yandan habere göre, Rum Arkeologlar Birliği, Tumazis’in, oyununun İki Toplumlu Kültür Teknik Komitesi himayesinde olacağı ve Güven Yaratıcı Önlemlere dayanarak çok net bir çerçeve içerisinde gerçekleştirileceği yönündeki geçmişte verdiği yanıtını yeterli bulmadı.

Hukuki çerçeve, bürokratik prosedür ve konuya müdahil olan organ ve devlet yapılarına atıfta bulunulmadığına işaret eden Birlik, “işgal bölgesi” olarak tabir ettiği adanın kuzeyinde özlü bir denetimi olmayan Rum Eski Eserler Dairesi’ne antik alanın kullanılması için soru sorulmadığına değinerek, gelecekte “yasadışı” olduğunu iddia ettiği Kıbrıs Türk Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin kullanım izni vermesine müsaade edecek hukuki emsal oluşturma tehlikesi yaratıldığını iddia etti.

Birlik, açıklamasında Kıbrıs sorununun barışçıl çözümüne yönelik her türlü çabayı desteklediklerini de belirtti.

Haberde, Rum siyasi partilerden EDEK ile EVROKO tarafından Salamis’teki tiyatro oyununa karşı eleştirilerde bulunulduğu belirtildi.