Simerini gazetesi “Bizi Vurmayacaklar… ‘Burak Reis’ Adlı Ultra Modern Denizaltı Kavo Greko (Gavur Taşı) Açıklarında, Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölge'sinin (MEB) 3 ve 13’üncü Parsellerine Girip Çıkarak Volta Attı” başlıklarıyla aktardığı haberinde, Cumhuriyet gazetesinde çıkan habere dayanarak, Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri yakından takip edeceğini, ancak angajman kuralları gereği vurmayacağını açıkladığını yazdı.

Gazete, Ankara’nın dikkatini, sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa’nın çalışmalarının engellenmemesine yönelik, bölgede bulunan Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ait gemilere yoğunlaştırdığının ifade edildiğini kaydetti.

Gazete devamla, eski bir üst rütbeli subayın, dün, “Sigmalive”e anonim açıklamalarda bulunarak, Türkiye’nin bahsettiği angajman kurallarına, dünyadaki tüm askeri kuvvetlerin sahip olduğunu ve bu kuralların, düşmanın belirli faaliyetlerine gösterilecek önceden belirlenmiş tepkiyle ilişkili olduğunu söylediğini yazdı.

İstihbarat birimlerinin, Güney Kıbrıs-Mısır-Yunanistan üçlü zirvesinin ardından yeni angajman kuralları verilip verilmediğini araştırması gerektiğini ifade eden eski üst rütbeli subay, eğer verildiyse, bunun endişe yaratacak bir durum olduğunu, ancak paniğe gerek olmadığını belirtti.

Üst rütbeli subay, angajman kurallarının sadece barışın hakim olduğu dönemlerde geçerli olduğunu ve savaş çıkması halinde, bu kuralların geçersiz sayılacağını kaydetti.

Angajman kurallarının, düşmanın faaliyetlerine doğru ve etkin bir tepki göstermeyi ve krizi tetikleyecek herhangi bir gerginlik çıkmasından kaçınmayı hedeflediğini belirten eski üst rütbeli subay, angajman kurallarının bağlayıcı olmadığını ve bunları serbest bırakacak kurumun önceden belirlendiğini söyledi.

Üst rütbeli subay, bu noktada bir örnek de vererek, Yeşil Hat'la ilgili bir angajman kuralının bağlayıcı olmaması ve bir askere karşıdan ateş açılması halinde, onay beklemeden karşı ateş açabileceğini belirtirken; diğer yandan, angajman kuralı bağlayıcıysa ve karşıdan taş atılırsa, taşın atıldığı askerin ateş açması halinde gerginlik doğacağını ve buna binaen, angajman kurallarının savaşın önlenmesi için gerekli olduğunu kaydetti.

ANELAY: “ANKARA’DAKİ İNGİLTERE BÜYÜKELÇİSİ ENDİŞELERİNİ TÜRKİYE HÜKÜMETİ’NE İLETTİ”

Habere göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Joyce Anelay de, İngiltere’nin Ankara’daki Büyükelçisi’nin, Türkiye Hükümeti’ne, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki faaliyetlerinden endişe duyduğunu ilettiğini söyledi.

Lord Harris’in, İngiltere’nin Türkiye’nin faaliyetleriyle ilgili ne gibi bir diplomatik yol izlediği sorusunu yanıtlayan Anelay, bu ihtilafların devam etmesinin BM tarafından desteklenmekte olan çözüm çabalarını tehlikeye soktuğunu belirtti.

FOKAİDİS: “OYUNA GELMEYECEĞİZ”

Gazete devamla, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in angajman kurallarıyla ilgili değerlendirmesini aktardı.

Habere göre Fokaidis, Türkiye’nin bu açıklamayla gerginlik yaratma yolunu seçtiğini öne sürerken, Rum tarafının, Türk faaliyetlerini izlediğini, ancak buna karşılık vermeyeceğini belirtti.

Fokaidis, gereken tüm tedbirleri aldıklarını, ancak “Ankara’nın oyununa gelmeyeceklerini” söyledi.