Güney Kıbrıs’ta uygulamasına 1984’te başlanan “savunma katkı payı” ödemeleri kapsamında 2016’ya kadar toplam 8 milyar Euro  tahsil edildiği ancak bunun 4,5 milyar Euro’sunun “Savunma Kalkanı Fonu”na aktarıldığı bildirildi.

Simerini “Hazine’den ele geçirdiğini” yazdığı belgelerden derlediği haberi “Savunma İçin 3,5 Milyar Euro Maaş ve Ödeneklere… Flaş Hazine Belgesi” başlığıyla manşete çekti.

Gazete 1984-2016 döneminde “savunma katkı payı” olarak toplam 8 Milyar Euro tahsil edildiğini, bu meblağın 4,5 Milyar Euro’sunun “Savunma Kalkanı Fonu”na aktarıldığını 3,5 milyar Euro’sunun ise maaş, sosyal ödenek ve diğer harcamalara gittiğini yazdı.

Haberde 2004 ve sonrasında “savunma harcamalarının” oldukça kısıldığı, 2016 yılında 306,7 milyon Euro “savunma katkı payı” tahsil edilmesine karşın 46 milyon Euro’sunun bu amaca yönlendirildiği kaydedildi. 

Gazete ekonomik krizi hatırlatarak,  “savunma/silahlanma” maksatlı tahsil edilen paraların maaş ve diğer ödenekler yerine en azından kamu borcunun kapatılması için harcanması gerektiğine işaret ederek Rum Yönetimi’nin, yenilerini alabilecek durumdayken, düşük maliyetli  ikinci el silah sistemleri satın alımına yöneldiğine” dair bilgi edindiğini ekledi.