Rum gazeteleri, dün Rum Radyo Televizyon Kurumu RİK’te yayımlanan ve AP Başkanı Schulz’un 20 Kıbrıslı Türk ve 20 Kıbrıslı Rum genç ile bir araya gelip, gençlerin sorularını yanıtladığı özel programda söylediklerine de yer verdi ve bazı gazeteler Schulz’un gençlere yönelik “Mümkün olduğu müddetçe, birbirinize aşık olun, tanıyın, çünkü aşk birbirini tanımak için en iyi araçtır” söylemini öne çıkardılar.

Alithia gazetesi “Schulz’dan Kıbrıs’ın Gençlerine Vaatler” başlıklı haberinde, Schulz’un, adanın gençlerine yönelik olarak Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu’nun, Kıbrıs’taki bir çözümü hem siyasi, hem de ekonomik olarak destekleyeceğinin güvencesini verdi.

Schulz’un Kıbrıslı Türk ve Rum gençleri birbirlerine aşık olmaları ve tanımaları konusunda cesaretlendirdiğini de yazan gazete, Schulz’un “Türkiye kimseyi rehin alamaz” mesajı gönderdiği de ileri sürdü.

Schulz’un ilk kez böyle bir yayına katıldığını söylediğini yazan gazete, Schulz’un Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türkçe’nin AB’nin resmi dili olması konusundaki hareketiyle ilgili bir soruya, bunun Anastasiadis’in Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik niyet ve isteğini gösteren önemli, sembolik ve cesur bir eylemden ibaret olduğunu söylediğini iletti.

Kendisinin de Türkçe öğrenmeye başladığını dile getiren Schulz, “yeniden birleşmiş, federal bir Kıbrıs’a sahip olunduğu zaman, Türkçenin de AB’nin resmi dili olması gerekeceğini” savundu.

Türk garantilerinin devamıyla ilgili bir soruya ise Schulz, Kıbrıs yeniden birleştiği zaman tek bir cumhuriyet olacağını ve vatandaşlarını korumanın da bunun görevi olacağını söyledi.

Gazeteye göre Schulz, yeniden birleşme argümanının pahalı bir şey olacağını, ülkenin bununla tek başına başa çıkamayacağını ve AB’nin; yeniden birleşmenin ilk gününden itibaren buna katkıda bulunacağını da belirtti.

Schulz, AB’nin birleşik Kıbrıs’ı hem ekonomik, hem politik açıdan destekleyeceğini yineledi.

Programa katılan bir gencin, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik doğru adımları atabilmeleri için, iki toplum arasındaki ilişkileri yeniden inşa etme konusunda, Schulz’un kendilerine tavsiyelerde bulunmasını istediğini de yazan gazete, Schulz’un buna yanıtının “mümkün olduğunca (iki taraftan da) birbirinize aşık olun. Sanıyorum aşk birbirini tanımak için en iyi araçtır” olduğunu iletti.

Gazeteye göre Türkiye’nin AB süreci konusundaki bir soruya ise Schulz, Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinin uzun yıllardır sürmekte olduğunu ve uzun yıllar da süreceğini söyledi.

Türkiye’nin Birliğe katılmasını istemeyen çok ülke olduğunu da dile getiren Schulz, devamla “Türkiye sizi rehin alamaz. Hiç kimseyi rehin alamaz” ifadelerini kullandı.

Simerini gazetesinin “Gençlerden Soru Kabul Etti” başlıklı haberine göre ise Schulz, Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs Türk tarafının kalıcı derogasyonlar ve AB’nin birincil hukukunu sağlayacak bir anlaşma konusundaki tezleriyle ilgili bir soruya ise, esaslı yanıt vermekten kaçınarak, Kıbrıs’a nasihatte bulunmaya değil dinlemeye geldiğini belirtti.

Politis ise habere “Aşık Olun ve Birbirinizi Tanıyın” başlığını kullandı.

RUM SİYASİ PARTİLERDEN SCHULZ’A TEPKİ

Öte yandan Alithia gazetesi, Rum siyasi partilerinin, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin gelişme aşamasındaki diyalogla ilgili söylemlerinden ötürü Schulz’a tepki gösterdiklerini yazdı.

DİKO, EDEK ve Vatandaşlar İttifakı’nın, Schulz’u Türkiye’yi koruduğu ve mağdur ile faili eşitlediği konusunda suçladıklarını yazan gazete, bahse konu partilerin, Kıbrıs sorununda muhafaza ettikleri tavırdan ötürü DİSİ ile AKEL’e eleştiriler yönelttiklerini de kaydetti.

Gazeteye göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, DİSİ ile AKEL’i izledikleri politikayla ülkeyi tehlikeli yollara sürükledikleri gerekçesiyle suçlarken, Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise Schulz’a yaptığı bilgilendirme konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i eleştirdi.

DİSİ Başkanı Averof  Neofitu ile AKEL Genel Sekreteri Andros Kirpianu’nun, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un eleştirilerine ayrı ayrı cevap verdiğini yazan gazete, Neofitu’nun Schulz’un ziyaretinin önemli olduğunu düşündüğünü söylediğini iletti.

AKEL Genel Sekreteri Kiprianu ise “zorluklar bulunduğunu ve bunları aşmak için yollar aradıklarını söylemelerinin başka şey, daha kötü yollara sevk eden şeyler teklif etmenin ise başka şey olduğunu” söyledi.

Gazeteye göre, Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise, Martin Schulz’un “Kıbrıs sorununun önemli başlıklarındaki çıkmazın Türk uzlaşmazlığından değil de ayrıntılardan kaynaklandığı sonucuna varması için, Anastasiadis’in Schulz’a ne çeşit bir bilgilendirme yaptığı” sorusunu sordu.