Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un, Güney Kıbrıs temasları çerçevesinde dün Rum Meclisi kürsüsünden yaptığı konuşma, bugünkü Rum gazetelerinde de yer buldu.

Fileleftheros gazetesi “Schulz Doğrudan Karşılıklı Tavizlerde Bulunulmasını İstedi… Meclis Kürsüsünde Kıbrıs Sorunuyla İlgili Eşit Mesafeler Muhafaza Etmeyi Tercih Etti” başlıklı haberinde, Martin Schulz’un Kıbrıs’a, Meclis salonundaki çoğunluğun muhtemelen tercih ettiği şeyleri değil, kendi inandığı şeyleri söylemek ve Kıbrıs sorunuyla ilgili kendi mesajlarını vermek için geldiğini yazdı.

Schulz’un, Meclis’te yaptığı konuşmada, “uzlaşılara varılabilmesi için, tarafların tümünün şu veya bu noktada tavizlerde bulunması gerektiğini söylediğini” ileten gazete, Schulz’un “tarafların konuya geniş bir açıdan yaklaşması gerektiğini söyleyerek, Kıbrıs’ın kaderinin artık ayrıntılara bağlı olmaması gerektiğine işaret ettiğini” aktardı.

Schulz’un, “geçmişe kıyasla müzakere sürecine yönelik çok iyimser göründüğü” yorumunu da yapan gazete, Schulz’un “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin gerçekçi bir olasılık olduğunu ve bu tarihi fırsatın yakalanması gerektiğini söylediğini” de ekledi.

Gazeteye göre Schulz, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalarda ise, Kıbrıs sorunu, mülteci krizinin ve AB katılım müzakereleri konusunun başka başka meseleler olduğunun altını çizdi.

Gazeteye göre Schulz Meclis’te yaptığı konuşmada kısaca şunları da söyledi:

“Gerçekçilik, Türkiye olmadan çözüm bulamayacağımızı kabul etmemizi de gerektirir. Ancak bu, bir karşılığa/bedele; değerlerimizi feda etmeye istekli olduğumuz anlamına gelmiyor. Ayrıca şunu da ek olarak vurgulamak isterim ki, katılım süreci başka şeydir, mülteci kriziyle başa çıkılması başka şeydir.”

Schulz’un “Lefkoşa’daki” temaslarının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından kabul edildiği Rum Başkanlık Sarayı’ndan başladığını yazan gazete, Schulz’un Anastasiadis’ten “Avrupa Parlamentosu’nun Kıbrıs sorunu çözüm çabalarına katkısıyla ilgili bazı açıklamalar dinlediğini” yazdı.

SCHULZ-OMİRU GÖRÜŞMESİ

Schulz’un Rum Meclisi’ndeki konuşmasından önce, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru tarafından kabul edildiğini de yazan gazete, görüşmede AB ve Kıbrıs’taki güncel gelişmeler, Brüksel’deki terör saldırısı, aynı zamanda mülteci krizinin de ele alındığını belirtti.

Gazeteye göre Omiru ise açıklamasında, “Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye İlerleme Raporu aracılığıyla, temel politika meseleleriyle ilgili önemli bir baskı kurma aracı sunduğunu” öne sürerek, “olası bir çözümün AB ilke ve değerleri, aynı zamanda AB normlarıyla tam olarak uyumlu olmasının, çözümün yaşayabilirliği açısından hayati bir gereklilik teşkil ettiğini” ifade etti.

Gazeteye göre Omiru “müktesebattan daimi derogasyonların çözümün yaşayabilirliğini ve işlerliğini baltalayacağını, öte yandan böyle arzu edilmeyen bir durumda, AB’nin işlevsiz ve bundan etkilenmemiş kalamayacağını” da öne sürdü.

Omiru’nun enerji konusunda mesajlar gönderdiğini de yazan gazete, Omiru’nun, “EAST MED boru hattının, Avrupa Birliği’nin enerji güvenliğine katkıda bulunmak için bir dinamiğe sahip olduğunu söylediğini” ekledi.

Politis gazetesi ise Schulz’un Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmaya “Avrupa’nın da Sorunu… Kıbrıs Sorununun Çözümü Gerçekçi Bir Olasılık” başlıklarıyla yer verdi.

Gazete, Schulz’un Meclis kürsüsünden vermeyi tercih ettiği mesajın “Kıbrıs sorununun bir Avrupa sorunu olduğu ve çözümünün de artık daha gerçekçi bir olasılık haline geldiği şeklinde olduğunu” ekledi.

Haber Alithia gazetesinde, “Schulz: Yeniden Birleşme Gerçekçi Bir Olasılık Haline Geldi”, Haravgi’de “Herkes Tavizlerde Bulunmalı… Schulz Kıbrıs’ın Kaderi Detaylara Bağlı Olmamalı Diyor” başlığıyla, Simerini’de ise “Detayları Bir Kenara Bırakın… Kıbrıs’ın Yeniden Birleşmesi Gerçekçi Bir Olasılık” başlıklarıyla yer aldı.