Enerji Birliğinden Sorumlu AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic’in, “Kıbrıs’ın enerji politikasından” söz ettiği haber verildi.

Politis gazetesinde yer alan habere göre, Sefcovic, Kıbrıs Rum Haber Ajansı KİPE’ye verdiği demeçte, Doğu Akdeniz’de bir ada olarak, “Kıbrıs” açısından Enerji Birliği’nin tamamlanmasının büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Güney Kıbrıs’ın neredeyse tamamen ithal edilen petrol ürünlerine bağlı olduğunu da dile getiren Sefcovic, elektrik enerjisi bağlantı hattı olan “EuroAsia” ile “East Med” adlı doğal gaz boru hattı olmak üzere iki büyük enerji projesini desteklemekte olduklarını ifade etti.

KİPE’ye verdiği demeçte, Kıbrıs sorununa da değinen Sefcovic, her iki müzakereciyle de tanıştığını ve Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleriyle ilgili umut verici perspektiften memnun olduğunu kaydetti.

Liderlerin Kıbrıs’ın uzun yıllardır var olan bölünmesine en nihayet bir son verme konusunda ortaya koydukları güçlü taahhüdün cesaret verici olduğunu da dile getiren Sefcovic, bu çabaların sürmesi gerektiğini ifade etti.

Müzakerelerin en yakın zamanda herkesin yararına olacak kapsamlı bir çözüme yol açmasını umduğunu da dile getiren Sefcovic, Avrupa Komisyonu’nun, BM himayesindeki süreci tam anlamıyla desteklemekte olduğunu ve AB normlarıyla uyumlu olması için de, bir çözüme katkıda bulunmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Sefcovic, kendilerinin iki tarafın ve BM’nin yararlı olduğunu düşündüğü her türlü pratik desteği sağlamaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.