Avrupa Komisyonu’nun Enerji Birliği’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, dadaki hidrokarbon ve bunun gelecekte değerlendirilmesinin, bölgenin jeo-ekonomik ve jeo-politik verilerini büyük ölçüde değiştirebileceğini söyledi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan demecinde Sefcovic, kısa zaman önce Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyarete ve burada yaptığı görüşmelere de değinerek, bu görüşmelerde muhataplarına, enerji birliğinin Kıbrıs açısından yararlı olabileceğini, Kıbrıs’ın enerji birliği için ne kadar önemli olduğunu izah etmeye çalıştığını söyledi.

Gazeteye demecinde, Türkiye-İsrail ilişkilerinin iyileşmesinin, Doğu Akdeniz’e yardımcı olacağını düşündüğünü de dile getiren Sefcovic, Güney Kıbrıs-İsrail ve Mısır arasındaki yeni doğalgaz bulgularıyla ilgili olarak masada farklı tercihler olduğunun da açık olduğunu dile getirdi.

Sefcovic, İsrail’in, doğalgazın nasıl dağıtılacağı ve yeni boru hatlarının en nihayetinde diğer ortaklarla nasıl birleşeceği veya bir sıvılaştırma terminalinin sürdürülebilir olup olmayacağı konusunda belirleyici rol oynaması gerektiğini de dile getirdi.

Kıbrıs’tan, Kıbrıs sorununun çok iyi ilerlediğine dair güçlü bir hissiyat ve çözüm için çok büyük çaba harcandığına dair net bir izlenimle ayrıldığını söyleyen Sefcovic, AB olarak, bu süreci desteklediklerini ve Kıbrıs sorununun nihai çözümüne yol açmasını umduklarını da söyledi.

Sefcovic, “Kıbrıs”ın enerji merkezi olma ve Avrupa’nın enerji güvenliğine önemli derecede katkıda bulunma konusunda, standartlara sahip olduğunu da belirtti.

Bölgedeki politik gelişmelerin AB’nin enerji konusundaki stratejisini nasıl etkilediğine dair soruya karşılık ise Sefcovic, Brüksel’de ve Avrupa’da herkesin, Kıbrıs’taki müzakerelerden olumlu sonuç çıkmasını umduğunu, çünkü bunun hem ada sakinleri hem de bölge için yeni yatırımlara kapıyı açacağını dile getirdi.

Yatırımcıların bölgedeki enerji konularıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini de dile getiren Sefcovic, Kıbrıs sorununun çözümünün enerji alanında da önemli sonuçlara sahip olacağını sözlerine ekledi.