Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev’in, İsrail ve Güney Kıbrıs’la, doğalgazın, TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) aracılığıyla Avrupa’ya taşınması konusunda müzakere ettiklerini ve iki ülkenin, Türkiye’den de geçen Azerbaycan altyapısını kullanarak, doğalgazı Avrupa’ya taşımayı kabul ettiğini açıkladığı bildirildi.

Simerini gazetesi “Azeriler Gaz Kokusu Aldı – Türkler, Leviathan’ın Değerlendirilmesi Arzusuyla İsrail ile Flörte Devam Ediyor” başlıklı haberine göre, Aliyev, “Caspian Oil Gas 2015” adlı konferansta yaptığı konuşmada, Irak ve İran dışında İsrail ve Güney Kıbrıs’ın, doğalgazı Türkiye aracılığıyla Avrupa’ya taşıyabileceğini ve bu doğrultuda müzakereler yapıldığını kaydettiğini yazdı.

Habere göre Simerini’ye konuşan Rum Hükümeti’nden bazı kaynaklar, Aliyev’in bu açıklamalarını yalanlayarak, Azerbaycan Hükümeti ile daha önce bu konuda hiç müzakere edilmediğini ifade etti.

Aynı kaynaklar, Mısır ve diğer ülkelerle yaptıkları temasların devam ettiğini ve Delek şirketinin 12. parsele olan ilgisinin, Güney Kıbrıs ile İsrail arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönünde ilerlediğini belirtti.

SEFKOVİÇ: “KIBRIS AB’NİN ENERJİ PLANLARI ARASINDA”

Bu arada, Avrupa Komisyonu’nun Enerji İşlerinden Sorumlu Komiseri Maros Sevkoviç de, “Kıbrıs’ın enerji planlarının Brüksel tarafından takip edildiğini” ve bu planların, AB’nin genel çerçevesine dahil edildiğini söyledi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Rum Milletvekilleri ve AP Enerji, Sanayi ve Araştırma Komitesi üyeleri Neoklis Silikiotis ile Lefteris Hristoforu’nun, enerjiyle ilgili politikaya dair sorusu üzerine Sevkoviç, AB’nin, Doğu Akdeniz’deki kaynaklardan beslenmenin, enerji güvenliği için öneminin farkında olduğunu kaydetti.

Sevkoviç, bölgedeki enerji imkanlarının AB’nin stratejisi açısından hayati önem taşıdığını da ifade ederek, Rum Yönetimi’nin, doğalgaz yataklarından faydalanabilmek için bütünlüklü bir strateji oluşturma konusunda gösterdiği çabayı takdir ettiğini belirtti.