Rum Yönetimi’nin tek yanlı olarak ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge”deki (MEB) 12 numaralı parsel ve buradaki “Afrodit” yatağının ruhsat sahibi olan Amerikan Noble Energy şirketinin, buradaki yüzde 70 hissesinin yüzde 35’ini İngiliz British Gas (BG Group) şirketine devretme kararına varması, bugünkü Rum gazetelerine manşet oldu.

Politis gazetesi, “Bütün Enerji Devleri Kıbrıs MEB’inde… Mısır’a Doğal Gaz Satışı ve Petrol Aramaları Yakın” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, Noble Energy şirketi ile İngiliz British Gas (BG) şirketinin, 12’inci parsel ve Afrodit yatağındaki kullanım haklarına eşit katılım (yüzde 35) konusunda anlaşmaya varmaları konusuna geniş yer ayırdı.

Gazete, Noble Energy ile İngiliz BG şirketi arasında varılan büyük öneme sahip anlaşmanın, Afrodit yatağında tespit edilen doğal gaz yataklarının ve aynı zamanda Rum MEB’inin tamamında tespit edilmesi beklenen yatakların değerlendirilmesi konusunda yeni bir dinamik meydana getirdiğini yazdı.

İki taraf arasında altı ay süren müzakerelerin ardından, iki şirketin, 12’inci parsel ve Afrodit yatağındaki kullanım haklarına eşit katılım (yüzde 35) konusunda mutabakata vardıklarını yazan gazete, Noble’ın 12’inci parseldeki yönetici rolünü muhafaza ettiğini, BG’nin ise Afrodit yatağındaki rezervlerin potansiyel alıcısı olarak ortaya çıktığını, çünkü İngiliz şirketin dünyadaki en büyük doğal gaz dağıtıcılarından olduğuna işaret etti.

Haberde, Afrodit yatağındaki hakların yüzde 35’inin satışının, 165 milyon dolar karşılığında gerçekleştiği de belirtildi.

Gazete haberini iç sayfadan ise “BG ile Shell Afrodit’te- Noble ile İngiliz Şirket Arasında Büyük Öneme Sahip Anlaşma- Enerji Planlamalarına İvme- MEB’deki Egemenlik Haklarının Güçlenmesi- Yatağın Değerlendirilmesine İlişkin Ekonomik Rahatlama- Mısır’a Doğal Gaz Satışı Çok Yakın” başlıklarıyla yayımladı.

LAKKOTRİPİS: “ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME”

Gazeteye göre, dün konu hakkında açıklama yapan Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Noble Energy şirketinin, 12’inci parselde sahip olduğu hakların bir bölümünü İngiliz BG şirketine devretmek için hali hazırda Rum Yönetimi’ne başvuruda bulunduğunu söyledi.

Anlaşmanın onaylanması ve kabul edilmesinin artık Rum Bakanlar Kurulu’na kaldığını yazan gazete, böyle bir anlaşmanın Hükümet tarafından “sevinç verici bir olay” ve “ülkenin enerji planlaması açısından da büyük bir başarı olarak” kabul edilmesinin kesin olarak addedildiğini belirtti.

Gazete, Lakkotripis’in, Noble Energy ile BG şirketi arasındaki müzakerelerin olumlu bir şekilde sonuçlanmasına doğrudan katıldığını ve Rum bakanın bütün gelişmelerden tam anlamıyla ve sürekli haberdar olduğunu da ifade etti.

Gazete, Afrodit yatağındaki 3’üncü oyuncunun ise İsrailli Delek şirketi olduğunu anımsattı.

Bunun çok önemli bir gelişmeden ibaret olduğunu söyleyen Lakkotripis, bu durumun, gerek teknik, gerek de ticari-ekonomik açıdan büyük faaliyet alanına sahip bir şirketin Rum MEB’i ile bunun perspektiflerine duyduğu güvene işaret ettiğini dile getirdi.

Gazeteye göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu’da açıklamasında, bunu ülkenin enerji planlaması açısından çok olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi ve hem Hükümeti hem de Lakkotripis’i bu gelişmeden ötürü kutladı.

“SHELL ŞİRKETİ DE AFRODİT’TE”

Öte yandan gazete, Noble Energy ile BG arasında varılan anlaşmanın, beklenmedik bir şey olmaması durumunda, Afrodit yatağının kullanım haklarının yüzde 35’inin çok yakında BG şirketi aracılığıyla Shell şirketinin eline geçeceği anlamına geldiğini de yazdı.

İngiliz-Hollanda ortaklığından oluşan Shell şirketinin, 2015 yılının Nisan ayında, BG Group’u 70 milyar dolar karşılığında satın alması konusunda bir anlaşmaya varıldığının açıkladığını anımsatan gazete, satın alım anlaşmasının tamamlanmasının, son aşamada olduğunu belirtti.

MISIR’A DOĞAL GAZ SATIŞI

Gazete, Noble Energy ile BG arasındaki anlaşmanın tamamlanmasıyla, Afrodit yatağından Mısır kıyılarına doğal gaz nakli yapılması için, Rum kesimi ile Noble-Delek şirketlerinin Mısırlı şirketler ve Mısır’da faaliyet gösteren yabancı şirketlerle gerçekleştirdiği müzakerelere daha da ivme katılacağını yazdı.

Müzakerelerin Rum kesimi adına Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (EİK) tarafından yürütülmekte olduğunu da kaydeden gazete, EİK ile Noble-Delek şirketlerinin müzakere etmekte olduğu şirketlerden birinin de İngiliz BG olduğunu belirtti.

İngiliz BG’nin, Mısır’daki “Idku” doğal gaz sıvılaştırma terminalinin işletmecilerinden olduğunu anımsatan gazete, BG şirketinin, “Rum doğal gazını” sıvılaştırılmış şekilde Avrupa piyasalarında ileriye götürmek istediğini kaydetti.

BG’nin Afrodit’e girmesiyle, Güney Kıbrıs-Mısır işbirliğine ilişkin olasılıkların güçlenmesinin beklenmesinin mantıklı olduğunu kaydeden gazete, Rum sözde MEB’inden doğal gaz satışı yapılması konusunda ticari bir anlaşmaya varılmasına ilişkin müzakerelerin de ivme kazandığını yazdı.

Gazete, Enerji Bakanı Lakkotripis’in, iki şirket arasında varılan anlaşmayı duyurduğu dünkü basın toplantısında bunun çok önemli bir gelişmeden ibaret olduğunu “çünkü Afrodit yatağının sahip olduğu ticari menfaatlerin, doğal gazın Mısır’a gelişi olan kendi hedefleriyle aynı hizaya girdiğini söylediğini” aktardı.

Mısır’ın MEB’inde “Zohr” isimli büyük bir doğal gaz yatağı tespit edilmesinin ardından, Mısır’a doğal gaz satışı konusunda ortaya bazı soru işaretleri çıktığını dile getiren Lakkotripis, ancak dün Londra ve New York borsalarında eş zamanlı yapılan açıklamayla birlikte, Afrodit yatağının işletilmesine bir adım daha yaklaştıklarını sözlerine ekledi.

“EKONOMİK RAHATLAMA”

Noble Energy Şirketinin BG ile vardığı anlaşmadan ötürü, 165 milyon dolarlık satış işleminden ötürü otomatik olarak ekonomik bir ivme kazandığını yazan gazete, şirketin Afrodit yatağının kalkınmasıyla ilgili yatırım bedeli açısından da güçlü bir ortak edindiğini ifade etti.

Bunun ilk aşamada 2 veya 3 milyon dolar olarak hesaplandığını yazan gazete, öte yandan iki şirketin vardığı anlaşmanın Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma planını resmileşmesinde gecikme yaşanmasına sebep olacağını, çünkü Enerji Bakanlığı’nın İngiliz şirketle de müzakere yapması gerekeceğini ekledi.

Alithia gazetesi ise “Kıbrıs MEB’inde Büyük Oyuncu… İngiliz BG Şirketi 12’inci Parselin Yüzde 35’ini Satın Aldı” başlıklarıyla manşete taşıdığı haberinde, Rum doğal gazının Mısır’daki terminallere nakledilmesi konusunda, BG şirketi ile Mısırlı EGAS şirketi arasında kısa zaman içerisinde ticari anlaşmalar yapılacağını duyurdu.

Gazete dün açıklanan anlaşmayla birlikte, şu an Afrodit yatağındaki hak dağılımının yüzde 35 Noble şirketi, yüzde 35 BG şirketi, yüzde 30’da Delek-Avner şeklinde olduğunu da ifade etti.

Gazete “İsrail’den Taktikler” ara başlıklı haberinde ise, “yetkili bir kaynağa dayanarak”, İsrail MEB’i içerisinde bulunan Afrodit yatağının bir kısmının, İsrail tarafından yeni bir hidrokarbon keşfi olarak ilan edilmesinin, İsrail’in taktiklerinden ibaret olduğunu söyledi.

Gazete Rum hükümetinin bu kararı henüz yorumlamadığını da ekledi.

Simerini ise “Afrodit’le İlgili Büyük Haberler… 12’inci Parselin Yüzde 35’i İngiliz BG Group’a Geçiyor- Afrodit Yatağına Yeni Talip” başlıklı manşet haberinde ise, Lakkotripis’in Türkiye’ye yönelik bir doğal gaz boru hattı konusundaki soruya “böyle bir senaryonun incelenmediği” yanıtını verdiğini iletti.

Böyle bir senaryonun İsrail için var olabileceğini ve bunu inceleyebileceğini dile getiren Lakkotripis, ancak Rum Yönetimi için doğal gazın Avrupa’ya ulaşmasının yolunun, Mısır’daki sıvılaştırma terminalleri aracılığıyla olduğunu belirtti.

Gazeteye göre, Noble Energy Şirketinin Doğu Akdeniz Operasyonlarından Sorumlu Başkan Yardımcısı Keith Elliot ise açıklamasında, BG şirketi ile işbirliğine başlanmasının, Afrodit yatağının kalkınma planının ileriye götürülmesi açısından çok önemli bir gelişme olduğunu ve şirketin bu işbirliğine ciddi anlamda teknik, ekonomik ve ticari olanaklar sağladığını dile getirdi.

Fileleftheros ise “BG Afrodit’te” başlıklı manşet haberinde, “BG şirketinin İngiliz çıkarlarını da Rum MEB’ine getirmekte olduğu” yorumunu yaptı.

Haravgi ise habere “BG Doğal Gaz İçin Potansiyel Alıcı” başlığını attı.

Öte yandan gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ise bugün Fransız Total heyetinden bir heyetle görüşeceğini yazdılar.